Izvor: B92/Svet arhiva vesti 11.10.2017

Ultimatum Pućdemonu: "Imaš pet dana, jesi ili nisi..."

B92 11.10.2017
Španska vlada dala je katalonskom lideru Karlesu Pućdemonu pet dana da se izjasni da li je ili nije proglasio nezavisnost. To je javila španska novinska agencija Efe. Ukoliko Pućdemon potvrdi da je proglasio nezavisnost, dobiće tri dana da takvu… »

"Srbiji treba još investitora, dovodim ih"

B92 11.10.2017
Predsednik parlamenta EU je rekao da postoje dobri znaci o napretku Srbije, ali je nužno da se privuku nove strane direktne investicije. Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani najavio je da će na čelu delegacije Evropskog parlamenta i evropskih… »

Posledice požara – raste broj mrtvih, preko 600 nestalih

B92 11.10.2017
Požari na severu savezne američke države Kalifornije ne jenjavaju, broj stradalih je povećan na 21, a zvaničnici upozoravaju da bi on mogao da se poveća. Oni su naveli da se više od 600 osoba vodi kao nestalo. Najmanje 3.500 kuća i kompanija… »

"Nezavisnost ni za koga nije dobra, u moći Pudždemona..."

B92 11.10.2017
Madrid -- Španski premijer Marijano Rahoj izjavio je da je referendum u Kataloniji sproveden kao deo strategije da se "nametne nezavisnost koju malo ko želi". On je dodao i da "nezavisnost ni za koga nije dobra". Rahoj je istakao da su katalonske vlasti… »

Austrija: Svinjska glava ispred smeštaja za izbeglice

B92 11.10.2017
Beč -- Austrijska policija u pokrajini Tirol trenutno istražuje novi slučaj postavljanja svinjske glave ispred smeštaja za izbeglice. Stanari izbegličkog smeštaja u mestu Kirhbihel pronašli su pred ulaznim vratima svinjsku glavu, i o tome… »

Japan: Erupcija vulkana, dim izbačen 100 m

B92 11.10.2017
Tokio -- Vulkan Šinmoedake na jugu Japana proradio danas prvi put nakon šest godina, izbacujući oblake pepela sto metara u vazduh. Stanovništvu naređena pripravnost. Nakon erupcije koja se dogodila u 5.34 ujutru po lokalnom vremenu, lokalnom… »

Dačić: Vezivanje pitanja Kosova za članstvo u EU štetno

B92 11.10.2017
Budimpešta -- Ministar spoljnih poslova poručio da je nepotrebno uvođenje "treće strane" u ocenu napretka Srbije, jer nepotrebno komplikuje stvari i usorava pregovaranje. Ivica Dačić, koji učestvuje na sastanku šefova diplomatije Višegradske… »

Jadranka Joksimović: Evroinegracije su naš cilj

B92 11.10.2017
Brisel -- Ministarka za evropske integracije kaže da evropski put donosi perspektivu za građane Srbije i stabilizaciju na unutrašnjem i spoljnoplitičkom planu države. Ministraka Jadranka Joksimović je naglasila da je važno to što je premijerka Ana… »

"Zeman da prestane da pije, neka proda Rusima Prag"

B92 11.10.2017
Prag -- Češka vlada je kategorično odbacila ocenu predsednika Češke Miloša Zemana koja je razgnevila Ukrajinu. Reč je o Zemanovoj izjavi da je ruska aneksija Krima svršen čin i da bi Rusija trebalo da Ukrajini isplati kompenzaciju u novcu, ili… »

Četvoro mrtvo u eksploziji u rafineriji u Turskoj

B92 11.10.2017
Istanbul -- Četiri osobe su poginule, a dve su povređene u eksploziji u jednoj rafineriji na zapadu Turske, javljaju mediji. Eksplozija u rafineriji naftne kompanije Tupras u provinciji Izmir je "nesreća, nije bilo spoljne intervencije i ne radi se o… »