Izvor: Blic/Svet arhiva vesti 11.10.2017

Dozvali se razumu i suspendovali otcepljenje, a šta sada? Da li je Katalonija sebi zagorčala život?

Blic 11.10.2017
Katalonski premijer Karles Pudždemon je juče zatražio suspenziju proglašenja nezavisnosti kako bi otpočeo dijalog sa Madridom. Svet sada zanima li će biti pregovora i šta od njih mogu da dobiju Katalonci, a šta Španci. Katalonija ima svoj jezik… »

Brnabić u Briselu: Za EU Srbija je kandidat za novi talas proširenja

Blic 11.10.2017
Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da Evropska unija vidi Srbiju kao iskrenog i odgovornog partnera i kao kandadata za novi talas proširenja. Brnabić kaže da joj je bilo važno da njena prva zvanična poseta na mestu predsednice vlade… »

Okruzi spaljeni do zemlje: Požari besne Kalifornijom, broj poginulih ne prestaje da raste

Blic 11.10.2017
U požarima u Kaliforniji, koji se šire velikom brzinom, do sada je stradalo najmanje 17 osoba, a 150 se vodi kao nestalo. Uništeno je oko 1.500 kuća, vinarija i drugih struktura, saopštila je danas državna vatrogasna služba. Niz požara koji su u… »

Rahoj: Katalonija je htela da nametne nezavisnost koja nije dobra ni za koga

Blic 11.10.2017
Španski premijer Marijano Rahoj izjavio je danas da je referendum u Kataloniji sproveden kao deo strategije da se "nametne nezavisnost koju malo ko želi i koja ni za koga nije dobra". Rahoj je istakao da su katalonske vlasti prekršile zakon i podstakle… »

Specijalci spašavaju čuvare: Obračun bandi u meksičkom zatvoru, 13 poginulih

Blic 11.10.2017
Najmanje 13 osoba je ubijeno u sukobu suparničkih bandi u zatvoru u meksičkoj državi Nuevo Leon, a bezbednosne jedinice pslate su da smire pobunu, saopštio je državni zvaničnik. On je rekao novinarima da su bezbednosne snage ušle u zatvor… »

Užas u Austriji: Osvanula svinjska glava pred vratima smeštaja za izbeglice

Blic 11.10.2017
Austrijska policija u pokrajini Tirol trenutno istražuje novi slučaj postavljanja svinjske glave ispred smeštaja za izbeglice. Stanari izbegličkog smeštaja u mestu Kirhbihel pronašli su pred ulaznim vratima svinjsku glavu, i o tome obavestili… »

Nakon šest godina proradio vulkan u Japanu

Blic 11.10.2017
Vulkan Šinmoedake na jugu Japana proradio je danas prvi put nakon šest godina, izbacujući oblake pepela sto metara u vazduh, a lokalnom stanovništvu je naređeno da se drži što dalje. Nakon erupcije koja se dogodila u 5.34 ujutru po lokalnom… »

Dačić: Uplitanje "treće strane" može samo da uspori naš pregovarački proces

Blic 11.10.2017
Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova, koji učestvuje na godišnjem sastanku šefova diplomatije Višegradske grupe i Zapadnog Balkana, u Budimpešti, poručio je nepotrebno uvođenje "treće strane" u ocenu napretka Srbije, jer… »

Turski mediji: Erdogan u Srbiji dočekan kao drag gost

Blic 11.10.2017
Poseta predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji i susret sa njegovim domaćinom, predsednikom Aleksandrom Vučićem, udarna je vest na naslovnicama turske štampe, koja je posebnu pažnju posvetila bilateralnim razgovorima i dobrodošlici koju… »

"Aneksija Krima svršen čin": Češka vlada kritikuje Zemanov govor pred Savetom Evrope

Blic 11.10.2017
Češki predsednik Miloš Zeman nije "dobio mandat vlade" za svoj govor pred Savetom Evrope, a to što je izgovorio je u suprotnosti sa spoljnom politikom zemlje, izjavio je premijer Bohuslav Sobotka. Sobotka je, naime, reagovao na jučerašnju izjavu… »