Izvor: Danas/Svet arhiva vesti 11.10.2017

Katalonski poslanici potpisali "deklaraciju o nezavisnosti"

Danas 11.10.2017
Katalonski lider Karles Pućdemon potpisao je „deklaraciju o nezavisnosti“ od Španije, koju je potom suspendovao. Dokument je nazvan „Deklaracija predstavnika Katalonije“ ali ona neće biti odmah stupiti na snagu. Posle njega, deklaraciju su… »

Da Vinčijeva slika na aukciji za 100 miliona dolara

Danas 11.10.2017
Poslednja slika italijanskog umetnika Leonarda da Vinčija u vlasništvu privatnog kolekcionara biće prodata u Njujorku 15. novembra na aukciji koju organizuje kuća Kristi. Slika je procenjena na oko sto miliona dolara. "Spasitelj sveta" ("Salvator… »

Amerika se "pravi" da ratuje protiv ID

Danas 11.10.2017
Rusija je optužila Sjedinjene Države da se samo pretvaraju da se bore protiv Islamske države i da namerno umanjuju broj vazdušnih napada u Iraku kako bi omogućili "njihovoj" grupi militanata da stignu u Siriju i da uspore napredovanje sirijske vojske… »

Tramp može da otvori drugi nuklearni front

Danas 11.10.2017
* Zarif i Mogerini, možda i bivši američki državni sekretar Džon Keri, glavni pregaoci sporazuma sa Iranom, ostali su bez Nobela kako američki lider ne bi bio dodatno isprovociran. Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp je prošlog… »

Najbrži oporavak naftne industrije

Danas 11.10.2017
* U Ministarstvu nafte (MoP) procenjuju da je Iranu potrebno oko 200 milijardi dolara investicija u naftu, gas i petrohemijsku industriju u narednih pet godina. Nafta je oduvek bila veliki pokretač iranske ekonomije. Prihodi od naftne industrije… »

Pućdemon: Katalonija je nezavisna, ali ćemo rešenje tražiti u pregovorima

Danas 11.10.2017
Katalonski predsednik Karles Pućdemon proglasio je Kataloniju nezavisnom državom. On je večeras istakao da će donošenje "deklaracije o nezavisnosti" biti odloženo na nekoliko nedelja zbog toga što želi da obavi pregovore sa Vladom Španije. Kako… »

Evrogrupa se oprostila od Šojblea

Danas 10.10.2017
Evrogrupa se u ponedeljak oprostila od Volfganga Šojblea, jednog od svojih najuticajnijih članova, koji može da se pohvali i najdužim stažom. On je učestvovao na svojoj poslednjoj sednici ministara finansija evrozone, pošto nakon osam godina… »

U Parizu protest protiv Makronovih reformi

Danas 10.10.2017
U Parizu su u toku masovne demonstracije protiv socijalne politike francuskih vlasti. Učesnici skupa se bune protiv smanjenja broja radnih mesta i plata. Policija je koristila suzavac kako bi rasterala demonstrante, prenosi Sputnjik. Nekoliko vodećih… »