Izvor: Dojče vele arhiva vesti 11.10.2017

Balkanske kopije Erdogana

Dojče vele 11.10.2017
Štampa na nemačkom jeziku se između ostalog bavi i Srbijom. Za to je imala tri povoda: posetu turskog predsednika Erdogana Beogradu, gušenje kritičkih medija i – jednu uspešnu IT-firmu iz Beograda. „Erdogan kao nosilac nade“ – tako glasi… »

„Ne poznajem je, ali je teroristkinja…“

Dojče vele 11.10.2017
Tursko-nemačka novinarka Mešale Tolu od maja je u turskom zatvoru. Sa trogodišnjim sinom. Danas (11.10.) počinje suđenje, a njena braniteljka Ezgi Gungordu za DW ocenjuje da je optužnica neutemeljena. U Turskoj je 6. maja uhapšena nemačka… »

Dijalog pa nezavisnost?

Dojče vele 11.10.2017
Katalonski lider Karles Pudždemon izjavio je da će preuzeti mandat da Katalonija postane nezavisna država, ali da suspenduje proglašenje nezavisnosti na par nedelja u očekivanju dijaloga s centralnim španskim vlastima. „U ovom istorijskom… »

Putin i Erdogan – pravi prijatelji?

Dojče vele 11.10.2017
Turska je članica NATO. Zato je i više nego neuobičajeno to što Ankara želi da kupi rusko oružje. Da li se između Ankare i Moskve nazire blisko partnerstvo? Miodrag Šorić smatra da nema razloga za uzbunu. I jedan i drugi se žale ne nepravedan… »

Dijalog kao šansa

Dojče vele 11.10.2017
Katalonski predsednik Pudždemon proglasio je nezavisnost. I odmah se povukao. To je razuman korak i ponuda koju vlada u Madridu s Rahojem na čelu ne bi smela da odbije, smatra Marija Santasesilija. Očekivanja uoči nastupa Karlesa Pudždemona u… »

Katalonska istorija strasti

Dojče vele 11.10.2017
Katalonci ovih dana masovno izlaze na ulice da bi pokazali da hoće da napuste Španiju. No, mađu njima mnogi žele i da ostanu u toj državi. Katalonski nacionalizam uvek je bio sporan. Evo kako je nastajao. Ništa protiv strasti, ali one se moraju… »

„Mislila sam da mi je ćerka čudovište!“

Dojče vele 11.10.2017
Boris, Natalija, Kiril… DW prenosi priče mladih gejeva i lezbejki iz Rusije, zemlje u kojoj je homofobija široko rasprostranjena. Njihove ispovesti zabeležio je naš dopisnik iz Moskve Jurij Rešeto. „Njihova srca treba spaliti i zakopati“ –… »

Dve hiljade kilometara daleko od ćerki

Dojče vele 11.10.2017
Jedna majka iz Hanovera već godinama se bori da svoje dve ćerke vrati nazad iz Tunisa u Nemačku. Tamo ih je odveo otac, njegovoj porodici. I iako joj sud čak i u Tunisu daje za pravo, ona ćerke sme samo da posećuje. Katarina Šmit se pakuje. Sprema… »

Prljava izborna kampanja

Dojče vele 11.10.2017
Austrija se, uoči parlamentarnih izbora, suočila s najprljavijom medijskom kampanjom u novijoj istoriji. Šefovi dveju vladajućih stranaka žestoko su se sukobili, a od toga, naravno, profitiraju populisti. Austrijanci ovih dana mogu samo da se nasmeju… »