Izvor: SEEbiz arhiva vesti 11.10.2017

Vučić i Erdogan u Novom Pazaru

SEEbiz 11.10.2017
NOVI PAZAR - Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan i predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas se nalaze u poseti Novom Pazaru. Očekuje se potpisivanje protokala između grada Novog Pazara i Opštine Raška sa turskom Agencijom za saradnju i… »

Wall Street; Dow Jones dosegnuo novi rekord

SEEbiz 11.10.2017
NEW YORK – Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi porasli, pri čemu je Dow Jones dosegnuo novu rekordnu razinu zahvaljujući ponajviše skoku cijene dionice Wal-Marta. Dow Jones ojačao je 0,31 posto, na rekordnih 22.830 bodova, dok je S&P 500… »

Beogradska berza: Obveznice podigle promet, tržište akcija stagnira

SEEbiz 11.10.2017
BEOGRAD - Danas je zabeležen solidan promet na Beogradskoj berzi, ali pre svega usled velikog trgovanja državnim papirima. Ukupan promet dostigao je 205,6 miliona RSD (1,7 miliona EUR), dok je indeks BELEX15 blago pao na 726,9 poena. Najprometnija… »

Kina se približava SAD-u po iznosu donacija i zajmova zemljama u razvoju

SEEbiz 11.10.2017
PEKING - Kina se približava Sjedinjenim Američkim Državama po iznosu državnih donacija i zajmova zemljama u razvoju, mada većina finansiranja koje Peking daje služi njenim sopstvenim ekonomskim interesima, a malo doprinosi primaocima, navodi se u… »

MMF snizio procjene rasta crnogorske ekonomije

SEEbiz 11.10.2017
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je u najnovijim prognozama procjenu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu na tri odsto. MMF je u aprilskim prognozama za ovu godinu prognozirao rast crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 3,3… »

Crna Gora ratificirala Pariški klimatski sporazum

SEEbiz 11.10.2017
PODGORICA - Crnogorski parlament u srijedu je, glasovima svih zastupnika, verificirao Pariški sporazum, kojim ova država potvrđuje obavezu zajedničke borbe protiv negativnog uticaja klimatskih promjena s ostalim zemljama potpisnicama… »

Nema dugoročnog rasta srpskog BDP-a bez jačanja građevinarstva

SEEbiz 11.10.2017
BEOGRAD - Dugoročno održiv rast BDP moguć je jedino uz jako građevinarstvo, a u Srbiji je od 2012. godine udeo građevinskih radova pao na 40,2 odsto ukupnih investicija, rekao je ekonomista Ivan Nikolić. On je, na predstavljanju novog broja… »

Dalić: Dobar je trenutak za pokretanje postupka pristupanja eurozoni

SEEbiz 11.10.2017
ZAGREB - Vlada, zajedno s Hrvatskom narodnom bankom (HNB), procjenjuje da je dobar trenutak za pokretanje postupka pristupanja eurozoni za koju je Hrvatska izvrstan i prirodan kandidat, kazala je u srijedu potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva… »

EBRD spreman da kreditira izgradnju Koridora Vc kroz RS

SEEbiz 11.10.2017
LONDON - Evropska banka za obnovu i razvoj spremna je da, sa 70 miliona eura, kreditira izgradnju prve faze Koridora Vc kroz Republiku Srpsku, potvrđeno je na pregovorima u Londonu, u kojima su učestvovali predstavnici resornog ministarstva i Autoputeva… »

Njemačka znatno povisila procjenu rasta

SEEbiz 11.10.2017
BERLIN - Njemačka vlada u srijedu je znatno povisila procjenu rasta domaćeg gospodarstva u ovoj godini, s 1,5 na 2,0 posto. Poboljšana procjena za ovu godinu temelji se na "kontinuiranom oporavku koji je raspoređen na veliki broj sektora i počiva na… »