Izvor: Slobodna Evropa/Balkan arhiva vesti 11.10.2017

Crkveno utočište za optuženu u 'državnom udaru'

Slobodna Evropa 11.10.2017
Viši sud u Podgorici je ukinuo pritvor Branki Milić pripadnici četničkog pokreta optuženoj u slučaju „državni udar“. Do ukidanja pritvora optuženoj Milić dolazi nakon što je trinaest dana štrajkovala glađu u pritvoru i nakon datih… »

Osnovano saborsko povjerenstvo za 'Agrokor'

Slobodna Evropa 11.10.2017
Hrvatski sabor sa 113 glasova "za" osnovao je u srijedu istražno povjerenstvo za Agrokor kojemu je predsjednik Orsat Miljenić, nekadašnji SDP-ov ministar pravosuđa, a tajnica HDZ-ova Marija Jelkovac. Povjerenstvo do 30. oktobra treba odraditi… »

CINS: Kusturica u sukobu interesa

Slobodna Evropa 11.10.2017
Agencija za borbu protiv korupcije u Srbiji utvrdila je da je redatelj i predsjednik skupštine Parka prirode, Emir Kustrurica u sukobu interesa, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS). U tekstu CINS navodi da je, prema ugovorima… »

Hag će Šešelju postaviti pravnog zastupnika

Slobodna Evropa 11.10.2017
Za predstojeću raspravu o žalbi Tužilaštva na prvostepenu oslobađajuću presudu koju mu je Tribunal izrekao prošle godine, Haški sud će Vojislavu Šešelju postaviti pravnog zastupnika. Kako je saopćeno iz Haškog suda, uloga Šešeljevog… »

Meta: Albanski pasoši nisu rešenje za građane Kosova

Slobodna Evropa 11.10.2017
Predsednik Kosova Hašim Tači danas je u Prištini od predsednika Albanije Iljira Meta zatražio da se pitanje izolacije građana Kosova uspostavljeno zbog blokade procesa liberalizacije viza reši tako da Albanija dodeli albansko državljanstvo… »

Tajani: Srbija važan partner za EU

Slobodna Evropa 11.10.2017
Drugi dan posete evropskoj prestonici, predsednica Vlade Srbije je počela u Evropskom paralmentu gde je razgovarala sa predsednikom ove institucije, Antonio Tajanijem. Predsednik Evropskog parlamenta je naglasio da je uspeh Zapadnog Balkana veoma važan… »

Najteži požari u povijesti Kalifornije, za sada 17 mrtvih

Slobodna Evropa 11.10.2017
Broj nastradalih u požarima koji su zahvatili sjevernu Kaliforniju podigao se na 17, javili su noćas američki lokalni dužnosnici. Niz požara koji su u nedjelju navečer izbili sjeverno od San Franciska, najteži je po broju žrtava u povijesti… »

Turska firma gradi u Kraljevu

Slobodna Evropa 11.10.2017
Ministar privrede Srbije Goran Knežević potpisao je s predsednikom turske tekstilne kompanije "Taypa Tekstil Giyim" Mesutom Toprakom, Memorandum o razumevanju. To je prvi korak ka investiciji od 35 miliona evra u novu fabriku tog turskog proizvođača u… »

Češka vlada protiv Zemanovih stavova

Slobodna Evropa 11.10.2017
Češka vlada je danas kategorično odbacila ocjenu predsjednika Češke Miloša Zemana koja je razgnjevila Ukrajinu, da je ruska aneksija Krima svršen čin i da bi Rusija trebalo da Ukrajini isplati kompenzaciju u novcu, ili nafti i plinu "Zemanovo… »

Merkel: Ekspert za izbjeglice vanjskopolitički savjetnik

Slobodna Evropa 11.10.2017
Njemačka kancelarka Angela Merkel imenovala je Jana Heckera, svog koordinatora za izbjegličku politiku, za novog vanjskopolitičkog savjetnika, dok se suočava s osjetljivim pregovorima o novoj koalicijskoj vladi u narednoj sedmici tokom kojih će… »