Izvor: Sputnik/Društvo arhiva vesti 11.10.2017

Kineski plan B za Evropu: Ako neće Brisel, hoće Borča

Sputnik 11.10.2017
Nije dugo EU čekala na kineski odgovor. Na rampu Brisela za kineske investicije u strateškim sektorima EU uzvraćeno je dogovorom o izgradnji industrijsko-tehnološkog parka u Borči po uzoru na onaj u Sudžou, jednog od najboljih u svetu. Jedan od prva… »

Ko bi rekô čuda da se dese: Šou diplomatija osvaja svet

Sputnik 11.10.2017
Dačić nije prvi ministar spoljnih poslova koji je uveo neformalno ponašanje u diplomatsku praksu. Kada je, početkom dvehiljaditih otišao u posetu Kini, tadašnji jugoslovenski predsednik Vojislav Koštunica dočekan je pesmom „Tamo daleko“, koju… »

Ovo je „groblje“ ljudske sreće i modernih brakova

Sputnik 11.10.2017
Profesor socijalne psihologije na Univerzitetu Nortvestern u SAD Eli Finkel istraživao je moderne veze i zaključio je da većina današnjih brakova propada zbog prevelikih očekivanja. „Glavna promena koja se dogodila u odnosu na prošli vek jeste ta… »

Sudbini čovečanstva preti finansijski cunami

Sputnik 11.10.2017
Dok brojne države sveta štampaju novac bez pokrića, Volstrit smišlja nove mehanizme zaduživanja da taj balon od sapunice ne pukne i ne izazove ogromnu globalnu finansijsku krizu, tvrdi u svojoj knjizi finansijski ekspert i autor brojnih nemačkih… »

Severna Koreja je prošlost: Sve oči opet uprte u Bliski istok, čeka se 15. oktobar

Sputnik 11.10.2017
Trampova administracija do nedelje 15. oktobra mora pred Kongresom da potvrdi da li smatra da Teheran poštuje sporazum po kojem je Iran svoj program obogaćivanja uranijuma stavio pod međunarodnu kontrolu u zamenu za postepeno ukidanje sankcija. Šta… »

Imate li ovih pet mana? One su znak visoke inteligencije

Sputnik 11.10.2017
Jako pametni ljudi previše vremena provode u analiziranju, iz čega proizlazi i briga, i pod stalnim su pritiskom da opravdaju svoj status. Visoka inteligencija svakako je prednost, ali nije ključ za lakši, jednostavniji, srećniji ili ispunjeniji… »

Panika u Savetu Evrope: Na čelu Skupštine nije više rusofob

Sputnik 11.10.2017
Nova šefica Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) je Kipranka Stela Kirijakides, koja je u trci za to mesto ubedljivo pobedila Litvanca Emanuelisa Zingerisa, inače rusofoba koji je svoju kampanju bazirao na borbi „protiv ruske pretnje“. Taj… »

Turski biznismen poklonio 200 bicikala Novom Pazaru

Sputnik 11.10.2017
Biznismen iz Turske Salih Salkan Hadžifejzović poklonio je 200 bicikala Novom Pazaru, koji su posetili predsednici Srbije i Turske Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan. Hadžifejzović, poreklom iz Raške oblasti i član delegacije iz Turske, koja… »

Nije fantastika: Telefoni će „otpustiti“ bankare, a hranu će da kupuju — frižideri

Sputnik 11.10.2017
Digitalni način plaćanja je glavni uzrok zašto će sve veći broj službenika postati višak u bankama. I u nekim bankama kod nas u poslednje dve godine je taj višak iznosio oko hiljadu službenika. Prema podacima britanskog „Telegrafa“, u prvih… »

Dešifrovan 3200 godine star natpis o invaziji misterioznih moreplovaca

Sputnik 11.10.2017
Tim švajcarskih i holandskih arheologa, koji je dešifrovao natpis na kamenoj ploči staroj 3200 godina, smatra da je rešio „jednu od najvećih arheoloških zagonetki Mediterana“. Friz dugačak 29 metara, koji je 1878. godine pronađen na teritoriji… »