Svet arhiva vesti 11.10.2017

Lider Katalonije potpisao deklaraciju o nezavisnosti pa je suspendovao

EurActiv 11.10.2017
Predsednik španske pokrajine Katalonije Karles Pućdemon potpisao je deklaraciju o nezavisnosti te oblasti od Španije, koju je potom suspendovao na nekoliko nedelja i pozvao na dijalog sa Madridom. Španska vlada odgovorila je Barseloni da ne prihvata… »

Predsednik EP dovodi investitore iz EU u Beograd

EurActiv 11.10.2017
Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani najavio je 11. oktobra u Briselu da će na čelu delegacije EP i evropskih biznismena i investitora doći u Beograd da bi se podstakla ulaganja u srpsku privredu. Tajani je to izjavio posle susreta s… »

Šire se požari u Kaliforniji – 21 mrtav, 670 nestalih

RTS 11.10.2017
Do sada je u šumskim požarima koji su pogodili Kaliforniju stradala 21 osoba, 180 je povređeno, a 670 se vodi kao nestalo. Uništeno je više od 3.500 kuća i poslovnih objekata, saopštila je državna vatrogasna služba, prenosi AP. Požar je zahvatio… »

Madrid i Barselona daleko od početka dijaloga

RTS 11.10.2017
Španski premijer Marijano Rahoj odbacio je mogućnost bilo kakvog posredovanja u rešavanju katalonske krize. Katalonski lider Karles Pudždemon za "razgovore bez preduslova". "Posredovanje između demokratskog zakona i neposlušnosti, bezakonja – nije… »

(Foto) krvava noć u zloglasnom meksičkom zatvoru: Počelo je kao pobuna, a onda se sve otelo kontoli

Kurir 11.10.2017
Najmanje 13 ljudi ubijeno je kad su izbili sukobi u zatvoru u severnoj meksičkoj saveznoj državi Nuevo Leon a sigurnosne snage poslate su da uguše nasilje, rekao je u utorak državni bezbednosni službenik. Borbe su u zatvoru Kaderejta kod grada… »

Užas u Austriji: Osvanula svinjska glava pred vratima smeštaja za izbeglice

Blic 11.10.2017
Austrijska policija u pokrajini Tirol trenutno istražuje novi slučaj postavljanja svinjske glave ispred smeštaja za izbeglice. Stanari izbegličkog smeštaja u mestu Kirhbihel pronašli su pred ulaznim vratima svinjsku glavu, i o tome obavestili… »

Japan u pripravnosti, probudio se Šinmoedake foto

Mondo 11.10.2017
Vulkan Šinmoedake na jugu Japana proradio je danas prvi put nakon šest godina, izbacujući oblake pepela sto metara u vazduh, a lokalnom stanovništvu je naređeno da se drži što dalje. Nakon erupcije koja se dogodila u 5.34 ujutru po lokalnom… »

Joksimović: Cilj vlade da građani budu zadovoljni reformama

Večernje novosti 11.10.2017
Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da je evropski put mehanizam koji donosi perspektivu za građane Srbije i stabilizaciju naunutrašnjem i spoljnoplitičkom planu države. BRISEL - Ministarka za evropske integracije Jadranka… »

Dačić: Uplitanje "treće strane" nepotrebno

RTV 11.10.2017
BUDIMPEŠTA - Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova, koji učestvuje na godišnjem sastanku šefova diplomatije Višegradske grupe i Zapadnog Balkana, u Budimpešti, poručio je nepotrebno uvođenje "treće strane" u ocenu napretka… »

Na suđenju prikazani poslednji trenuci Kimovog polubrata

B92 11.10.2017
Kuala Lumpur -- U nastavku suđenja za ubistvo Kim Džong Nam-a prikazan video snimak na kom su poslednji trenuci života polubrata severnokorejskog lidera Kim Džong Una. Kako se navodi, na snimku se vidi kako Kim Džong Nam traži pomoć posle napada… »