Vesti » Beta 13.10.2017

Vučić u intervjuu za AP obećao da će Srbiju uvesti u EU

Beta petak, 13. oktobar 2017.
Beta
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao je danas u intervjuu za AP da će povesti svoju zemlju u Evropsku uniju i rekao da to što Rusija naoružava srpsku vojsku, ne ugrožava taj cilj.

"Znamo gde idemo, što znači da smo na našem EU putu, to je strateški put naše zemlje... Istovremeno želimo da sačuvamo najbolje odnose s Rusijom, Turskom, Kinom, SAD, i svim drugim zemljama", rekao je Vučić u intervjuu za američku novinsku agenciju.

AP navodi da pod vođstvom Vučića, nekadašnjeg ekstremnog nacionaliste, Srbija zvanično traži učlanjenje u EU, ali istovremeno održava bliske odnose s Rusijom.

Kako navodi agencija, Rusija Srbiju snabdeva lovcima Mig 29 i planira da isporuči tenkove i oklopna vozila.

Kako navodi AP neki zapadni zvaničnici su izrazili zabrinutost zbog toga što Rusija naoružava Srbiju posle krvavog raspada bivše Jugoslavije tokom 1990-ih i pozvali Beograd da se čvrsto izjasni gde ide - na istok ili na zapad.

"Ja ne vidim ništa loše u tome, i to funkcioniše i funkcionisaće, to je naša politika i mi smo vojno neutralni", rekao je Vučić navodeći da naoružavanje Srbije ne predstavlja pretnju za njene susede. 

Vučić je rekao da uviđa da njegova prošlost, kao istaknutog člana partije koja se zalagala za širenje granica Srbije na Balkanu, ili za "Veliku Srbiju" tokom ratova u susedstvu, izazivaju određenu sumnju u iskrenost njegovog preokreta da postane prozapadni reformista. 

"Čovek koji je bio potpuno protiv EU pre 20 godina, koji je bio član Radikalne stranke... znam da to nije lako za mnoge da progutaju. Mogu da vam kažem mi ćemo to ispuniti, završićemo taj posao", ponovio je Vučić uverenje da će povesti Srbiju u EU. 

"Verujem da svaki član Vlade čini sve što može da ispuni naše ciljeve, a jedan od naših glavnih ciljeva je punopravno članstvo u EU... Ja mislim da treba da budemo deo Evropske unije, to je moj zadatak, to je moj posao, i ja ću ga obaviti", rekao je Vučić.

(Beta, 13.10.2017)Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2017 Netmark d.o.o.