Arhiva » Vesti » RTS 17.10.2017

Ovacije za predstavu Ateljea 212 u Zagrebu

Zagrebačka publika je dugim i snažnim aplauzom pozdravila glumačku i autorsku ekipu predstave "Moja ti" Ateljea 212 koja je sinoć izvedena u okviru zvaničnog programa festivala "Gavelline večeri".

RTS utorak, 17. oktobar 2017.
RTS: Ovacije za predstavu Ateljea 212 u Zagrebu

Glumcima Svetlani Bojković, Gorici Popović, Tatjani Bošković, Sofiji Juričan, Ivanu Mihailoviću na sceni su se pridružile rediteljka Aleksandra Milavić Dejvis i spisateljica Olga Dimitrijević.

Nakon izvođenja publika je u velikom broju razgovarala sa akterima predstave na okruglom stolu koji je moderirala teatrolog Mira Muhoberac, a vodila glumica pozorišta "Gavella" Bojana Gregorić Vejzović.

Predstava "Moja ti" nastala je prema komadu "Kako je dobro videti te opet" Olge Dimitrijević, a naslov je naknadno promenjen.

"Moja ti" je pobednički komad na konkursu Sterijinog pozorja za savremeni dramski tekst, a predstava je nastala u koprodukciji Ateljea 212 i Sterijinog pozorja.

Komad se bavi problemom starosne, ideološke i seksualne, te rodne diskriminacije.

Protogonistkinje su starice, neke od njih partizanke, komunistkinje, lezbejke, majke, svakako žene koje se u doba liberalnog kapitalizma prinuđene na borbu sa najrazličitijim muškim kulturnim rodnim normativima i primerima ideološke degradacije vrednosti za koje su se ove žene ceo život borile.

Muzika u predstavi sačinjena je od autorske muzike kompozitorke Anje Đorđević, te od različitih citata, parafraza i referenci na poznate pesme.

Rediteljski postupak je u najširem smislu zasnovan na čitanju komada kao dela epskih teatarskih praksi.

Dramaturg je Dimitrije Kokanov, kostimograf Maria Marković, scenograf Marija Kalabić.


Objavljeno na sajtu rts.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Ovacije za predstavu Ateljea 212 u Zagrebu

B92 utorak, 17. oktobar 2017.

Komentari

Ključne reči

Pozorište Zagreb

©2018 Netmark d.o.o.