Arhiva » Vesti » B92 24.10.2017

Šabić kaznio Više javno tužilaštvo s milion dinara

Beograd -- Služba poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti kaznila Više javno tužilaštvo sa milion dinara, najviše zbog slučaja Savamala.

B92 utorak, 24. oktobar 2017.  |  Beta
B92: Šabić kaznio Više javno tužilaštvo s milion dinara

Kako je objavio list "Danas", od sedam rešenja kojima je poverenik naložio Tužilaštvu da podnosiocima zahteva dostavi informacije, pet se odnosi na slučaj Savamala, odnosno rušenje objekata u Hercegovačkoj ulici.

Osim Savamale, poverenik je VJT-u naložio da portalu "Pištaljka" dostavi informacije o toku istrage protv gradonačelnika Beograda Siniše Malog i da neimenovanom advokatu dostvi informacije o angažovanju branioca po službenoj dužnosti.

List navodi da je poverenik VJT-u izrekao pet kazni u iznosu od 20.000 dinara, a potom još pet kazni u iznosu od 180.000 dinara, kao i da je rok za plaćanje kazni odavno istekao.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić rekao je za list da je nekome u interesu da održava postojeći kontekst u kom se kazne za nepoštovanje zakona ozbiljno odnose samo na gradjane i preduzetnike, ali ne i za državne organe i funkcionere.

"Pitanje prinudnog izvršenja rešenja o novčanim kaznama koje izriče Povorenik odavno je otvoreno i neuralgično. S tim u vezi imali smo i tragikomične situacije poput raspada sistema, pa su izvršni sudovi sa područja sudova u Novom Sadu, Nišu i kraguejvcu izvršavali ta rešenja, a u Beogradu jedno vreme izvršavali a potom prestali", rekao je Šabić.

VJT bi trebalo kaznu da uplati u Republički budžet.


Objavljeno na sajtu b92.net »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.