Izvor: Dojče vele arhiva vesti 24.10.2017

Nije viza – šta je onda?

Dojče vele 24.10.2017
Od 2020. godine građanima Srbije i regiona trebaće odobrenje za putovanje u Šengenski prostor. To nije viza, kaže za DW komesar Avramopulos. Šta je to onda, čemu služi, za koga važi i kakva je procedura? „Evropski sistem za putne informacije i… »

Uber pregazio žuti taksi

Dojče vele 24.10.2017
Žuti taksi je jedna od glavnih znamenitosti Njujorka. Ali sada ga ugrožavaju aplikacije poput Ubera ili Lifta. To ima poguban uticaj na profesionalne vozače. Sofi Šimanski donosi priču sa ulica Velike jabuke. Dankan je upravo pokupio putnika na… »

„Najviše možemo sami sebi da pomognemo“

Dojče vele 24.10.2017
U Hrvatskoj se kanabisovo ulje može kupiti u apoteci uz recept – ali je preskupo, a neki kažu, i lošeg kvaliteta. Anđa Marić boluje od multiple skleroze – za DW je otvoreno ispričala kako nabavlja proizvode od marihuane. Pre dve godine i… »

U najboljem od svih carstava

Dojče vele 24.10.2017
Volfgang P. je osuđen na doživotni zatvor jer je ubio policajca. On spada u „građane Rajha“ koji ne priznaju nemačku državu. „U pravom nemačkom Rajhu bi mu pretila smrtna kazna“, piše o tome nemačka štampa. Policijska akcija u kojoj je… »

Gvozdenom pesnicom za Srpsku listu

Dojče vele 24.10.2017
Kosovski Srbi više glasaju na kosovskim nego na srpskim izborima. Da li to govori o integraciji? Ili o strahu u kojem se glas za Srpsku listu smatra obavezom? Za DW piše Milica Andrić iz NVO Aktiv iz Severne Mitrovice. Lokalni izbori u kosovskim… »

Japan odbacuje pacifizam?

Dojče vele 24.10.2017
Član 9 japanskog Ustava, koji su još 1946. nametnule SAD, zabranjuje vođenje rata. Životni cilj premijera Šinza Abea je da to izmeni. U nedelju je ubedljivo pobedio na prevremenim izborima i zadržao dvotrećinsku većinu. Posle svoje pete izborne… »

Desničari u Bundestagu – šest pitanja

Dojče vele 24.10.2017
Od utorka (24.10.) zaseda novi saziv Bundestaga, a u njemu po prvi put u modernoj istoriji sede krajnji desničari. AfD se već izborila za mesta u parlamentima 14 nemačkih pokrajina – šta očekivati od njih u Bundestagu? Kakav je položaj Alternative… »