Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 08.11.2017

Snimali zlostavljanje učenice: Novi slučaj vršnjačkog nasilja u Srbiji

Al Jazeera 08.11.2017
Grupa učenika Srednje tehničke škole u Aranđelovcu u učionici je tukla djevojčicu. Preduzete su sve zakonske mjere, kaže direktor škole za Al Jazeeru. Na internetu se pojavio novi snimak vršnjačkog nasilja u Srbiji. Ovog puta incident se desio u… »

Zatvor bivšem šefu makedonske tajne policije

Al Jazeera 08.11.2017
Bivši načelnik tajne policije Goran Gruevski osuđen je na godinu i šest mjeseci zatvora; čeka se izručenje iz Grčke. Goran Gruevski, bivši načelnik makedonske tajne policije, osuđen je na godinu i šest mjeseci zatvora zbog uništavanja… »

SAD: Demokrati slave na lokalnim izborima, porazi za Trumpa

Al Jazeera 08.11.2017
Demokrati su od lokalnih izbora napravili pitanje časti, tačno godinu nakon poraza Hillary Clinton na predsjedničkim izborima. Demokratski gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio ponovno je, s velikim brojem glasova, izabran za drugi četverogodišnji… »

Sirija: Vojska zauzela posljednje veće uporište ISIL-a

Al Jazeera 08.11.2017
Grupa Islamska država Irak i Levant još kontrolira neke pustinjske dijelove i obližnja sela, kao i gradove i sela u susjednim dijelovima Iraka. Sirijska vojska i njeni saveznici, među kojima je libanska grupa Hezbollah, osvojili su posljednji grad pod… »

Njemačka planira avione pete generacije

Al Jazeera 08.11.2017
Novi borbeni avion bi morao biti 'teško uočljiv i u mogućnosti da identificira i pogodi mete sa velike distance'. Njemačkoj vojsci, kako bi zamijenila borbene avione Tornado, potrebne su letjelice "pete generacije", koje neprijatelj teško može… »

Marine Le Pen ukinut poslanički imunitet

Al Jazeera 08.11.2017
Čelnica krajnje desnice objavila je na Twitteru snimke nasilja pripadnika ISIL-a, zbog čega joj prijeti zatvorska i novčana kazna. Francuski Parlament ukinuo je čelnici krajnje desnice Marine Le Pen imunitet od kaznenog progona, čime je dao zeleno… »

Plenković u Saboru poručio da osuđuje ustaški režim

Al Jazeera 08.11.2017
'Zašto je Vlada odlučila tolerirati fašističke i ustaške vrijednosti u hrvatskom društvu?', upitao je šef IDS-a Boris Miletić. Hrvatski premijer Andrej Plenković ponovio je u srijedu u aktualnom prijepodnevu u Saboru kako kažnjavanje… »

Bolji uvjeti rada za sarajevske ljekare

Al Jazeera 08.11.2017
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS-a Izet Hočko potpisali su kolektivni granski ugovor, čime je izbjegnut generalni štrajk. Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i predsjednik… »

Novi saudijski napad na Jemen: Ubijeni i djeca i žene

Al Jazeera 08.11.2017
Najmanje 30 osoba poginulo je u provinciji pod kontrolom pobunjenika iz pokreta Husi na sjeveru Jemena. Najmanje 30 Jemenaca, uključujući žene i djecu, ubijeno je u seriji zračnih napada koalicije predvođene Saudijskom Arabijom na sjeveru Jemena… »

Grabar-Kitarović: Hrvatska stoji, drugi je prestižu

Al Jazeera 08.11.2017
'Hrvatska ima jednu od najlošijih stopa omjera izvoza u odnosu na BDP u srednjoj Evropi', kaže predsjednica te države. Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na savjetovanju "Ekonomska politika Hrvatske u 2018." u Opatiji ocijenila je kako… »