Izvor: Dojče vele arhiva vesti 08.11.2017

Nemačka uvodi treći pol

Dojče vele 08.11.2017
Matični uredi u Nemačkoj moraće da ponude građanima mogućnost da se, osim kao muškarci ili žene, izjasne kao pripadnici trećeg pola. To je odlučio Ustavni sud. Reakcije su podeljene, a mnoga pitanja otvorena. Presuda je jasna – to što građani… »

Tigar od papira, kineski zmaj

Dojče vele 08.11.2017
Tačno godinu dana nakon stupanja na dužnost predsednika SAD, Donald Tramp će u Kini biti dočekan na poseban način: biće to „državni prijem plus“. Ali čini se da u prvom planu ipak nije Tramp – već Si Đinping. U kineskim medijima već… »

Opozicija ima pravo da zna

Dojče vele 08.11.2017
Ustavni sud je ojačao poziciju poslanika Bundestaga kada je reč o poslaničkim pitanjima upućenim vladi. Evo kako o konkretnom povodu za tužbu, presudu i posledicama ove presude piše nemačka štampa. Nemačka vlada je povredila prava poslanika… »

Lažemo da ne lažemo

Dojče vele 08.11.2017
Gotovo 60 odsto Nemaca priznaje da svakog dana – laže. Često čak i dok nekog gledaju u oči. To je rezultat jednog novog istraživanja. Ipak, psiholozi nas teše: te laži nisu baš takvo zlo, ponekad su čak i potrebne. Pinokiju je nos rastao posle… »

Plastika na lošem glasu

Dojče vele 08.11.2017
Ima ih mnogo i trebalo bi da nestanu. Čini se da je plastičnim kesama za voće i povrće odzvonilo. Jedan nemački trgovinski lanac izgleda da je pronašao alternativu – ali isto od plastike. Klaus Jablonski već je prodao 129 specijalnih vrećica… »

Afrički islam pod saudijskim uticajem

Dojče vele 08.11.2017
Bogati Saudijci investiraju milione u izgradnju džamija po čitavoj Africi. Radikalne propovednike u tim džamijama destabilizuju čitave regione. Mogu li reforme u Saudijskoj Arabiji tu nešto da promene? „Mi osećamo tu mržnju na sopstvenoj koži… »

„Promene granica da ostanu istorija“

Dojče vele 08.11.2017
Pitanje promene granica Bosne i Hercegovine ne bi trebalo više iznositi na dnevni red, rekao je u intervjuu za DW član Predsedništva BiH Dragan Čović. On je govorio o krizi u zemlji i „evroatlantskim“ integracijama. „Danas vlada osećaj duboke… »