Svet arhiva vesti 08.11.2017

Tramp u Kini Američki predsednik: Sjajno se provodim u Pekingu; Mladi mu poželeli dobrodošlicu

Večernje novosti 08.11.2017
Predsednik SAD Donald Tramp doputovao je u Kinu, otpočinjući trodnevnu posetu toj zemlji. Američki predsednik Donald Tramp boravi u zvaničnoj poseti Kini, gde mu je priređena svečana ceremonija dočeka na visokom nivou i gde se, kako je rekao… »

Požar u sedištu ruske obaveštajne agencije SVR, nema povređenih

Novi magazin 08.11.2017
Ruska obaveštajna agencija za inostranstvo SVR saopštila je danas da je u sedištu te organizacije u Moskvi izbio požar u kojem nije bilo povređenih. SVR je navela da je požar izbio danas u jednom tehničkom objektu u sedištu agencije. Portparol… »

Usred komunističke Kine Tramp proglasio "Dan žrtava komunizma"

Vesti online 08.11.2017
Predsednik SAD Donald Tramp proglasio je taj dan "danom žrtava komunizma", povodom 100-godišnjice Oktobarske revolucije u Rusiji. - U prethodnih 100 godina, komunistički totalitarni režimi širom sveta ubili su više od 100 miliona ljudi i izložili… »

Nemačka uvodi treći pol u zvanična dokumenta

Dnevnik 08.11.2017
BERLIN: Ustavni sud Nemačke u Karlsrueu doneo je odluku po kojoj se transrodnim osobama dozvoljava upisivanje takozvanog trećeg pola u zvanična dokumenta. Pitanje pola je od velike važnosti, a to važi i za one osobe koje se ne osećaju pripadnicima… »

Velike pobede demokrata u Virdžiniji i Nju Džersiju

Glas Amerike 08.11.2017
Demokrate su ostvarile niz važnih pobeda u trkama za guvernere saveznih država koje su održane u utorak uveče. Ralf Nordam pobedio je na izborima za guvernera Virdžinije, za koje se pred samo glasanje predviđalo da će biti vrlo tesni. Nordam je na… »

Putin i Tramp će razgovarati o krizi oko Severne Koreje

Večernje novosti 08.11.2017
Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova izjavio je da su pokušaji SAD da sve probleme reše sankcijama izuzetno uznemiravajući i da Moskva nikada nije podržavala nametanje potpunog embarga Severnoj Koreji. Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova… »

Ustavni sud poništio rezoluciju o nezavisnosti Katalonije

RTV 08.11.2017
MADRID - Ustavni sud Španije poništio je rezoluciju katalonskog parlamenta o jednostranom proglašenju nezavisnosti tog regiona od Španije od 27. oktobra, prenosi Rojters. Tu rezoluciju Ustavni sud je prethodno suspendovao. Nakon proglašenja… »

Katalonija u blokadi, štrajkači protiv hapšenja Puđdamona

RTS 08.11.2017
Pristalice nezavisnosti Katalonije danas su organizovale generalni štrajk u tom regionu, protestujući protiv hapšenja katalonskog lidera Karlesa Puđdamona i drugih članova katalonske vlade. Štrajkači su blokirali puteve i vozove rano ujutru i time… »

NATO stvara komande za transporte preko Atlantika i kroz Evropu

Politika 08.11.2017
Brisel - NATO će proširiti operacije prvi put od kraja Hladnog rata, usled manjka poverenja prema Rusiji, a priprema i unapređenje načina komandovanja svojim trupama i njihovog razmeštanja, uključujući stvaranje dva nova komandna centra. Ministri… »

Sirija: Vojska zauzela posljednje veće uporište ISIL-a

Al Jazeera 08.11.2017
Grupa Islamska država Irak i Levant još kontrolira neke pustinjske dijelove i obližnja sela, kao i gradove i sela u susjednim dijelovima Iraka. Sirijska vojska i njeni saveznici, među kojima je libanska grupa Hezbollah, osvojili su posljednji grad pod… »