Svet arhiva vesti 08.11.2017

Tramp u Pekingu: Sjajno se provodim

Dnevnik 08.11.2017
PEKING: Američki predsednik Donald Tramp boravi u zvaničnoj poseti Kini, gde mu je priređena svečana ceremonija dočeka na visokom nivou i gde se, kako je rekao, "sjajno provodi". Nakon što je zajedno sa prvom damom Melanijom Tramp prisustvovao… »

Ugašen požar u sedištu ruske tajne službe SVR

Politika 08.11.2017
Moskva - Ruska obaveštajna agencija za inostranstvo SVR saopštila je da je u sedištu te organizacije u Moskvi izbio požar u kojem nije bilo povređenih. SVR je navela da je požar izbio u jednom tehničkom objektu u sedištu agencije. Portparol… »

Usred Kine Tramp proglasio "Dan žrtava komunizma"

B92 08.11.2017
Vašington -- Predsednik SAD Donald Tramp proglasio je današnji dan "danom žrtava komunizma", povodom 100-godišnjice Oktobarske revolucije u Rusiji. "U prethodnih 100 godina, komunistički totalitarni režimi širom sveta ubili su više od 100 miliona… »

Nemačka uvodi treći pol u zvanična dokumenta

Radio 021 08.11.2017
Ustavni sud Nemačke doneo je danas odluku po kojoj se transrodnim osobama dozvoljava upisivanje takozvanog trećeg pola u zvanična dokumenta. "Pitanje pola je od velike važnosti, a to važi i za one osobe koje se ne osećaju pripadnicima ni ženskog ni… »

Velike pobede demokrata u Virdžiniji i Nju Džersiju

Glas Amerike 08.11.2017
Demokrate su ostvarile niz važnih pobeda u trkama za guvernere saveznih država koje su održane u utorak uveče. Ralf Nordam pobedio je na izborima za guvernera Virdžinije, za koje se pred samo glasanje predviđalo da će biti vrlo tesni. Nordam je na… »

Putin i Tramp će razgovarati o krizi oko Severne Koreje

Večernje novosti 08.11.2017
Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova izjavio je da su pokušaji SAD da sve probleme reše sankcijama izuzetno uznemiravajući i da Moskva nikada nije podržavala nametanje potpunog embarga Severnoj Koreji. Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova… »

Ustavni sud poništio rezoluciju o nezavisnosti Katalonije

RTV 08.11.2017
MADRID - Ustavni sud Španije poništio je rezoluciju katalonskog parlamenta o jednostranom proglašenju nezavisnosti tog regiona od Španije od 27. oktobra, prenosi Rojters. Tu rezoluciju Ustavni sud je prethodno suspendovao. Nakon proglašenja… »

Generalni štrajk u Kataloniji

Dnevnik 08.11.2017
BARSELONA: Pristalice nezavisnosti Katalonije danas su organizovale generalni štrajk u tom regionu, protestvujući protiv hapšenja katalonskog lidera Karlesa Pudždemona i drugih članova katalonske vlade. Štrajkači su blokirali puteve i vozove rano… »

NATO širi operacije prvi put od kraja Hladnog rata

Novi magazin 08.11.2017
NATO će proširiti operacije prvi put od kraja Hladnog rata, usled manjka poverenja prema Rusiji, a priprema i unapređenje načina komandovanja svojim trupama i njihovog razmeštanja, uključujući stvaranje dva nova komandna centra. Ministri odbrane… »

Palo poslednje veliko uporište džihadista u Siriji

Mondo 08.11.2017
Sirijska vojska zajedno sa savezničkim snagama zauzela je poslednje veliko islamističko uporište u Siriji, grad Albu Kamal, tvrdi komandant vojne alijanse koja podržava sirijskog predsednika Bašara al Asada. Foto: SANA via AP Komandant je naveo da su… »