Arhiva » Vesti » B92 14.11.2017

Digitalizacija - budućnost e-uprave i bankarstva

Beograd -- Digitalizacija će omogućiti građanima i kompanijama praktičniji, efikasniji i transparentniji pristup javnoj administraciji.

B92 utorak, 14. novembar 2017.  |  B92
B92: Digitalizacija - budućnost e-uprave i bankarstva

U bankarskom sektoru, nove finansijske tehnologije utiču i menjaju tradicionalne bankarske modele i uvode nov način komunikacije s klijentima.

Tržište je spremno za te promene, baš kao i korisnici, dok sigurnost mrežnih i informacionih sistema mora biti podignuta na najviši nivo. To su samo neki od zaključaka konferencije „Digitalizacija u Srbiji – budućnost elektronske uprave i elektronskog bankarstva“, koju je organizovala Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu u prostorijama Telenora a svečano ju je otvorio gospodin Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave.

„Digitalizacija svima čini život jednostavnijim. Jednostavnijim, bržim i jeftinijim. Ali, u isto vreme, digitalizacija je vrlo osetljiva tema, tako da veoma moramo da vodimo računa o bezbednosti i privatnosti“, izjavio je Nj.e. Arne Sannes Bjørnstad, ambasador Kraljevine Norveške.

Konferencija je okupila brojne stručnjake, lidere iz poslovne zajednice i predstavnike Vlade Republike Srbije kako bi razgovarali o budućim koracima Srbije na putu potpune digitalizacije kako javnih, tako i privatnih elektronskih usluga.

„Pred nama je još mnogo posla kako bismo Srbiju u potpunosti digitalizovali. Napravili smo značajne korake kako bismo digitalizaciju stavili u fokus, sad je vreme da se ubrzamo. U Telenoru želimo da aktivno učestvujemo u tom procesu, dok paralelno transformišemo način na koji poslujemo. Već smo promenili bankarski sektor u Srbiji i menjamo način na koji komuniciramo s našim korisnicima, dok nam je njihovo iskustvo uvek prioritet. Pred nama je dug put, ali ne stajemo“, istakla je Ingeborg Ă�fsthus, generalna direktorka Telenora Srbije.

Zaključak učesnika konferencije jeste da će se u Srbiji nastaviti trend digitalizacije u svim aspektima društva. U godinama koje dolaze, značajan doprinos moguć je jedino uz sistemski pristup na državnom nivou bilo da je reč o trgovini putem interneta, bilo o elektronskom bankarstvu. Što se tiče bankarskog sektora, pred Srbijom je nekoliko važnih preduslova da bismo u budućnosti mogli da postanemo bezgotovinsko društvo. To pre svega podrazumeva regulatorni okvir, edukaciju korisnika, kao i dalji razvoj infrastrukture koja će moći da održi najrazličitije oblike bezgotovinskog plaćanja i transakcija, bilo gde i bilo kada.


Objavljeno na sajtu b92.net »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.