Arhiva » Vesti » B92 14.11.2017

Dodik: Davno bi on još priznao Kosovo, ali zavisi od RS

Beograd -- Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da BiH neće priznati Kosovo jer za to nema konsenzusa kog "mora biti za međunarodne političke mere".

B92 utorak, 14. novembar 2017.  |  prva
B92: Dodik: Davno bi on još priznao Kosovo, ali zavisi od RS

"To zavisi od RS, a nema političara u RS i iz RS koji bi to uradio", rekao je Dodik u intervjuu za televiziju Prva.

Prema njegovim rečima, bošnjački član predsedništva BiH Bakir Izetbegović bi "davno priznao Kosovo ali on nije BiH".

"On bi to priznao ranije, a nije, zato što on nije BiH. BiH je nešto specifično, potpuno neuspešno, potpuno propalo", izjavio je Dodik i dodao da ovo nije prvi put da Izetbegović krši Dejtonski sporazum.

Prema Dodiku, priznavanje Kosova znači i priznavanje RS, ali da kod Izetbegovića "nema doslednosti, ujutru priča jedno, popodne druge, uveče treće".

Predsednik RS je rekao da bi, da se on pita, Izetbegović u Srbiji bio proglašen za nepoželjnu osobu.

"Ovo je ozbiljan udarac Srbiji kao državi i politici Srbije... Bakir je rekao da ne priznaje ništa što je Srbija i neki odnos prema takvim izjavama mora postojati. Ako bih se ja pitao, ne želim da napravim nikome nijedan problem, ali Bakir najmanje posle ovoga treba da bude persona non grata u Srbiji", naveo je Dodik.

Kako je Dodik rekao, Izetbegović bi "priznao Kosovo, radio nešto u Sandžaku, a onda bi napao RS i iz istih razloga iz kojih je Kosovo na nezakonit način sebe proglasilo nekom kvazidržavom".

On je ocenio da je Srbija učinila ozbiljne napore na popravljanju odnosa sa BiH, dok Izetbegović "nikad ne propušta priliku da kaže nešto loše".

"Ne znam šta će uraditi Srbija, ali ne znam kakav čovek morate da budete da bi u liku Bakira Izetbegovića sutra došli u zvaničnu posetu Beogradu. Neverovatno. Šta tamo da govori", upitao je Dodik.

Prema njegovim rečima Srbija mora da pokaže svoj odnos prema stabilnosti u regionu, i "spremnost da radi i sa takvima kao što je Bakir Izetbegović, računajući da on nije konstanta".

Dan nakon što je Bakir Izetbegović za Dojče vele izjavio da se nada da će BiH priznati nezavisno Kosovo, oglasio se Kabinet bošnjačkog člana Predsedništva BiH.

Potom se oglasio i Tanjug, koji je naveo da sudeći prema današnjem saopštenju Kabineta, Izetbegović se ne odriče niti stava da je "BiH dosad trebalo to da uradi", niti svoje uloge "generatora", koji to, kako je naveo za Dojče vele - "gura".


Objavljeno na sajtu b92.net »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.