Arhiva » Vesti » B92 14.11.2017

Srpska lista zamrzla komunikaciju sa Tačijem

Priština -- Srpska lista saopštila je da je zamrzla odnose sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.

B92 utorak, 14. novembar 2017.  |  Beta
B92: Srpska lista zamrzla komunikaciju sa Tačijem

Odnosti su zamrzuti pošto je, kako su naveli, Tačijeva poltika u segmentu koji se odnosi na položaj Srba na Kosovu antiustavna, antipravna i na štetu srpskog naroda.

U pismu koje je upućeno kosovskom predsedniku se ističe da je Srpska lista ubedljivo najsnažnija politička organizacija Srba na Kosovu i najodgovornija za zaštitu prava i interesa srpskog naroda.

"Rezultati koje smo ostvarili na parlamentarnim i lokalnim izborima daju nam pravo i legitimitet da preduzimamo sve dostupne demokratske korake kako bi naša politička misija bila ispunjena", kaže se u pismu.

Srpska lista protestuje zbog Tačijeve odgovornosti za loš položaj Srba na Kosovu, zbog činjenice da kao potpisnik Prvog Briselskog sporazuma nije učinio ništa kako bi Zajednica srpskih opština bila uspostavljena u skladu sa potpisanim.

U pismu se ističe i da se kosovski predsednik neprimereno i antipravno meša u političke poslove Srba na Kosovu i pokušava da ubaci njegove agente u srpski politički korpus.

Dodaje se da se u opštini Parteš vrše najbrutalniji pritisci na pravosudni sistem i izborni proces.

"Tu se posredstvom Vašeg saradnika Eljmija Rečice i nerasformiranih struktura ŠIK-a (Kosovske obaveštajne službe), ruši legitimno izabrani predstavnik Srpske liste, sa ciljem da se na čelo opštine dovede Vaš poslušnik, osuđeni silovatelj Nenad Cvetković", kaže se u pismu Srpske liste.

Kao razlozi za protest navode se i zanemarivanje Ustavom definisanog položaja srpskog jezika kao i zbog antiustavnog diskriminisanja Srba i drugih nealbanaca u institucijama u Prištini,

U reazloge spada i obesmišljavanja rada Konsultativnog veća za zajednice, "čiji će rad srpski predstavnici bojkotovati dok god im se ne bude garantovala uloga koja im pripada u tom telu".

U pismu se navodi i da komunikacija Srpske liste sa kosovskim predsednikom može biti obnovljena onog trenutka kada se prekine s političkom praksom koja srpski narod i Srpsku listu dovodi pred svršen čin i primorava nas na ovakve korake.


Objavljeno na sajtu b92.net »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Srpska lista zamrzla odnose sa Tačijem

Politika utorak, 14. novembar 2017.

Srpska lista "zamrzla" komunikaciju s Tačijem

Mondo utorak, 14. novembar 2017.

Srpska lista zamrzla komunikaciju sa Tačijem

Beta utorak, 14. novembar 2017.

Spisak zamerki na Tačijevu adresu

Večernje novosti utorak, 14. novembar 2017.

©2018 Netmark d.o.o.