Arhiva » Vesti » Blic 14.11.2017

Ministarka o rodnoj ravnopravnosti: Žene u Srbiji zarađuju 30 odsto manje nego muškarci na istom poslu

Srbija još uvek nije rodno ravnopravna zemlja, žene su u privatnim i državnim preduzećima su još uvek plaćene oko 30 odsto manje nego njihove muške kolege, ali ima i napretka kada je reč o rodnoj ravnopravnosti, izjavila je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Blic utorak, 14. novembar 2017.  |  Tanjug

Mihajlović, koja je i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost učestvovala je na konferenciji "Lokalni mehanizmi za rodnu ravnopravnost - na putu ostvarivanja politike rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou" a, kako je novinarima rekla, na državnom nivou je napravljeno mnogo kada je reč o ovoj oblasti, ali da pravi posao predstoji na lokalu.

"Od oko 160 lokalnih samouprava, samo je 10 gradonačelnica ili predsednica opština, što nije dovoljno", rekla je Mihajlović i dodala je da svaka lokalna samouprava dužna da ima bar jednu osoba koja će se baviti rodnom ravnopravnošću i dužna da ima Savet za rodnu ravnopravnost.

Taj Savet treba da , kako je rekla, sprovodi projekte koji bi se bavili većom zastupljenošću žena.

Na državnom nivou, kaže Mihajlović, čeka se Zakon o rodnoj ravnopravnosti a uvedeno je i rodno odgovorno budžetiranje, što znači, da će svako ministarstvo voditi računa ko su krajnji korisnici sredstava, muškarci ili žene.

Srbija u ovoj oblasti ima još dobrih rezultata, kako je navela, od četiri lokalne samouprave koje su u poslednje četiri godine potpisale Povelju rodne ravnopravnosti, sad ih u Srbiji ima 46.

Srbije je i jedina zemlja u Evropi koja nije članica EU a uvela je indeks rodne ravnopravnosti, podsetila je Mihajlović.

Kada je reč o rodnoj ravnopravnosti, Srbija je na više nivou od nekih zemalja regiona, ali one oblasti u kojima ima mesta za napredak jesu tržište rada i primenjivanje akata na lokalnom nivou.

Ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge rekao je da njegova zemlja "drži visoku cenu" kada se radi o rodnoj ravnopravnosti, te da zato švajcarska vlada podržava napore i posvećenost Srbije da unapredi rodnu ravnopravnost. Zajedno sa EU, Švajcarska podržava 34 rodnih saveta u 34 opštine u južnoj i jugozapadnoj Srbiji.

Švajcarska će nastaviti da podržava Srbiju i naša vlada na korak je do usvajanja nove strategije saradnje sa Srbijom koja bi trebalo da ima uvećan budžet, a naredne četiri godine ostaćemo medju top tri najveća donatora, a rodna ravnopravnost ima posebno mesto u našim naporima.

Direktor Kancelarije Unicefa u Srbiji Mišel Sen Lo izrazio je zahvalnost ministarki Mihajlović na trudu koji ulaže i dodao da je važno da se u Srbiji "sedne i razgovara" jer je "svi moraju imati ista prava - i žene i muškarci".


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Srbija još uvek nije rodno ravnopravna zemlja

Danas utorak, 14. novembar 2017.

Srbija još uvek nije rodno ravnopravna zemlja"

Vesti online utorak, 14. novembar 2017.

Mihajlović: Srbija još nije rodno ravnopravna zemlja

Novi magazin utorak, 14. novembar 2017.

Mihajlović: Ima napretka,ali Srbija još nije rodno ravnopavna

Večernje novosti utorak, 14. novembar 2017.

Ključne reči

Zorana Mihajlović

©2019 Netmark d.o.o.