Arhiva » Vesti » Dnevnik 14.11.2017

Kuburović: Gotov Nacrt zakona o zaštiti podataka o ličnosti

BEOGRAD: Radna grupa Ministarstva pravde okončala je rad na izradi Nacrta novog zakona o zaštiti podataka o ličnosti i usroko će o njemu biti otvorena široka javna rasprava, izjavila je danas ministarka pravde Nela Kuburović

Dnevnik utorak, 14. novembar 2017.  |  Tanjug

"Cilj novog zakona je da pruži efikasan mehanizam zaštite građana, kao i da omogući međunarodnu razmenu podataka o ličnosti", napomenula je Kuburović ukazujući da je Nacrt, pored usklađivanja sa novim propisima EU, uzeo u obzir i preporuke Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Govoreći konferenciji posvećenoj novim pravilima i pravnoj regulativi o zaštiti podataka o ličnosti u sektoru bezbednosti koja je danas održana u Klubu poslanika, Kuburović je ukazlaa da je osnovni uslov za međanrodnu razmenu podata je poštovanje istih pravila i stepena zaštite koji važe za zaštitu podataka o ličnosti između različitih međunarodnih subjekata.

"U vremenu novih informacionih tehnologija, potrebe nesmetanog protoka ljudi, robe i kapitala, zaštita ljudskih prava i sloboda je svakako osnovni preduslov za takvu razmenu", istakla je ministrka pravde.

Ona je podsetila da se postojeći Zakon o zaštiti podataka o ličnosti primenjuje od 1. januara 2009. godine, ali budući da je prevaziđen i da mu nedostaje veći broj važnih odredbi Vlada je usvojila Strategiju zaštite podataka o ličnosti kojom se utvrđuju ciljevi, mere i aktivnosti, kao i uloga i odgovornost izvršne vlasti, nadzornog organa i drugih subjekata.

Te izmene i nove društvene okolnosti, kako je naglasila, iziskivale su normativno uskladivanje sa poslednjim izmenama evropskog zakonodavstva i u našoj zemlji, pa je Ministarstvo pravde je oformilo radnu grupu za izradu nacrta novog Zakona o zaštiti podataka licnosti, što je definisano i Akcionim planom za Poglavlje 23.

Kuburović je napomenula da je i Ministarstvo pravde deli mišljenje Poverenika za informacije o nedostacima podtojećeg zakona, ali da i da stoji na stanovištu da se on ne donosi preko noći "jer brzina donošenja jednog ovako važnog pravnog akta nije smela da bude na uštrb njegovog kvaliteta".

"Sa željom da novi zakonodavni okvir bude rezultat usklađivanja sa novom Uredbom o zaštiti fizičkih lica u odnosu na obradu ličnih podataka i o slobodnom protoku podataka, kao i Direktivom o zaštiti fizickih lica u odnosu na obradu licnih podataka od strane nadležnih organa, koje je Evropski parlament usvojio 2016. godine, u izradu nacrta novog zakona uključio se i pravni ekspert Grejem Saton", naglasila je ona.

Šef misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio rekao je danas da ta Delegacija podržava proces demoktarizacije u sektoru bezbednosti koji se tokom poslednjih goina odvijao i u evospkim državama."Ovaj projekat posebno se odnosi na reformu sektora bezbednosti i jače učešće civilnog sektora u njemu", rekao je Oricio.

On je istakao da je tokom poslednjih nekoliko godina došlo je do krupnih izmena u propisima u oblasti zaštite podataka u državama Evropske unije, koje su nastale kao odgovor na savremene tokove i dostupnost informacija.


Objavljeno na sajtu dnevnik.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari


©2018 Netmark d.o.o.