Arhiva » Vesti » Insajder 14.11.2017

Nakon višemesečne pauze nastavljeno suđenje za zločin u Srebrenici

Suđenje osmorici bivših pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske za ratni zločin nad civilima u mestu Kravica kraj Srebrenice u julu 1995. godine, nastavljeno je u Specijalnom sudu u Beogradu čitanjem optužnice. Nastavak suđenja biće nastavljen 13. decembra, odlučeno je večeras u Specijalnom sudu u Beogradu.

Insajder utorak, 14. novembar 2017.  |  N1

Planirano je da se proces nastavi saslušanjem optuženih, rekla je predsedavajući sudskog veće, sudija Mirjana Ilić.

Prethodno je zamenik tužioca Miroljub Vitorović tražio da proces bude nastavljen tamo gde se stalo pre odbacivanja optužnice, odnosno uvidom u iskaze zaštićenih svedoka, ali je sudsko veće to odbilo, pozivajući se na stav Apelacionog suda koji je potvrdio optužnicu.

"Suština procesa se nalazi u svedočenju ta tri svedoka", rekao je Vitorović, dok je odbrana optuženih iznela niz primedbi u vezi načina uzimanja iskaza tih svedoka ali i na lični kredibiliteta svedoka "302".

Odbrana tvrdi da su ti svedoci u istrazi iskaze dali protiv nepoznatih lica a da su tek kasnije dobili status zaštićenih svedoka i to u procesu protiv optuženih.

Izneta je i primedba na lični kredbilitet zaštićenog svedoka "302", za koga odbrana tvrdi i da ne može da ima taj status, već da treba da bude na optuženičkoj klupi.

Odbrana tvrdi i da je on mogao eventulano samo da sklopi sporazum o priznanju krivice sa tužilaštvom.

Zaštićeni svedoci, inače mogu da svedoče uz tehnički modifikovani glas i sa zatamnjenim licem a u procesu mogu da učestvuju i posredstvom video linka

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu su optuženi Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić.

Prema optužnici oni su, zajedno sa nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade Republike Srpske, u halama Zemljoradničke zadruge i oko njih, u mestu Kravica, u julu 1995. učestvovali u ubistvu više stotina Bošnjaka.

Suđenje je počelo 6. februara ove godine, a optuženi, koji se brane sa slobode, u prethodnom delu suđenja su odbacili navode optužnice.

Ta optužnica je ranije bila odbačena jer u vreme podizanja nije bio izabran novi tužilac za ratne zločine, niti vršilac dužnosti, dok je starom tužiocu prestao mandat.

Potom je novoizabrana tužiteljka za ratne zločine Snežana Stanojković podnela zahtev za nastavak postupka, ali je Viši sud to odbio, jer je smatrao da ona mora da podnese novu optužnicu, ali je Apelacioni sud preinačio to rešenje.

Izvor: Beta


Objavljeno na sajtu insajder.net »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.