Arhiva » Vesti » Kurir 14.11.2017

Premijerka pričala sa grupom za slobodu medija: Sastanak bio dug, težak i pun neslaganja

Kurir utorak, 14. novembar 2017.

Sastanak premijerke Srbije Ana Brnabić s predstavnicima Grupe za slobodu medija, koju čine novinarska i medijska udruženja i organizacije civilnog društva, bio je dug i težak, ali je protekao u konstruktivnoj atmosferi, saopštila je danas Vlada Srbije. Predstavnici Grupe za slobodu medija predali su danas premijerki Brnabić zahteve za poboljšanje medijske situacije, medju kojima su formiranje nove radne gupe za izradu Medijske strategije, rasvetljavanje svih napada na novinare, kao i povlačenje država iz vlasništva u Politici, Večernjim novostima i Dnevniku i prestanak rada agencije Tanjug, ugašene Vladinom odlukom pre dve godine.

Vlada Srbije saopštile je posle da je "sastanak, koji je bio dug i težak i, pored brojnih početnih neslaganja, protekao u konstruktivnoj atmosferi" i da su obe strane pokazale dobru volju da se nastavi započeti dijalog.

U zahtevu Grupe za slobodu medija se navodi da novinarska i medijska udruženja, novinari i novinarke, mediji, organizacije civilnog društva i gradjanke i gradjani okupljeni u neformalnoj Grupi za slobodu medija, od Vlade i Skupštine zahtevaju da predstavnici vlasti, prvenstveno najviši državni funkcioneri, prestanu sa javnim prozivkama i pokušajima diskreditovanja novinara i medija.

Oni traže da Vlada, ministarstva, njeni članovi i predstavnici drugih državnih institucija, kada dostavljaju pozive za javne dogadjaje, odgovaraju na pitanja novinara i zahteve medija za intervjue i izjave, na jednak način, bez selekcije i diskriminacije, tretiraju sve medije koji poštuju Kodeks novinara Srbije.

Brnabić je rekla da je primarni zadatak Vlade rad na započetim reformama, kao i vodjenje konstruktivnog dijaloga po svim pitanjima koji su od društvenog značaja, kao što su medijske slobode.

Premijerka je obećala da će u narednih desetak dana odgovoriti na zahteve Grupe za slobodu medija, ne prejudicirajući kakvi će odgovori biti, navodi se u saopštenju i dodaje da će se posle današnjeg prvog radnog sastanak nastaviti započeti razgovori sa predstavnicima Grupe za slobodu medija.

U saopštenju se navodi da je dogovoren i poseban sastanak Grupe s ministrom kulture i informisanja Vladanom Vukosavljevićem, koji je pored ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Brankom Ružićem prisustvovao sastanku.

U ime Grupe za slobodu medija, u razgovoru su učestvovali Slaviša Lekić (NUNS), Nedim Sejdinović (NDNV), Zoran Sekulić (Asocijacija medija), ; Maja Stojanović (Građanske inicijative), Ilir Gaši (Slavko Ćuruvija fondacija) i Vukašin Obradović (Vranjske).

m.

(Kurir.rs/Beta)

Foto Zorana Jevtić

Kurir Autor: Kurir


Objavljeno na sajtu kurir.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Vlada Srbije Ana Brnabić

©2018 Netmark d.o.o.