Arhiva » Vesti » Politika 14.11.2017

Kako je nastala promaja u zrenjaninskoj kasi

Izveštaj DRI o raspolaganju budžetom na 150 strana, a revizori uočili najviše nepravilnosti u trošenju novca

Politika utorak, 14. novembar 2017.  |  Đuro Đukić

Zrenjanin – Izveštaj Državne revizorske institucije (DRI) o kontroli zrenjaninskog budžeta u prošloj godini najpre je dostavljen čelnicima grada na Begeju, a onda je postavljen i na sajt institucije. Kada je postao dostupan javnosti, usledili su i razni komentari. Naime, revizori su uočili razne nepravilnosti u trošenju novca, a o pojedinačnoj odgovornosti je još uvek rano govoriti. Čelnici najpre moraju da objasne neke poteze koji su izazvali promaju u gradskoj kasi.

– Nisam nezadovoljan izveštajem Državne revizorske institucije nakon što su revizori ispitali našu dokumentaciju za 2016 godinu. Oni su nam ukazali na propuste, grešaka je bilo, ali one nisu činjene namerno niti su prouzrokovale veliku materijalnu štetu – rekao je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić. U kratkoj izjavi za „Politiku” on je naglasio da će do kraja godine biće ispravljene svi nedostaci u radu Skupštine grada i gradske uprave, koje je ustanovila revizija.

– Rad DRI shvatamo kao dobronameran i koristan jer nam je ukazano na neke devijacije koje mi priznajemo i procenjujemo da su one više posledica nesavesnog delovanja nego namere da se ošteti budžet. Sarađivali smo s revizorima u toku njihovog istraživanja, a odmah nakon uvida u njihov izveštaj doneli smo odluku da sve nedostatke odmah ispravimo i naš posao će biti završen do kraja godine – rekao je gradonačelnik. Značajan deo nepravilnosti ispravljen je i u hodu što se konstatuje i u samom izveštaju DRI, znači pre njegovog završetka, a podrazumeva se da je angažovanje odgovornih u gradskoj upravi na otklanjanju grešaka već počelo jer je DRI i naložio „polaganje računa” u roku od 90 dana.

To znači da u zrenjaninskoj gradskoj kući ovih dana imaju pune ruke posla, a dokumentom revizora bave se i građani pošto je nalaz postavljen na sajtu DRI i on je dostupan javnosti još od prošlog meseca. Reč je o obimnom materijalu od skoro 150 stranica. Ono što je u njemu u prvom planu jeste ocena da novac u gradskoj kasi nije dovoljno obezbeđen i da za njegovo trošenje nema adekvatne kontrole, odnosno da za taj posao nema sistemskih rešenja. Revizori skreću pažnju da zbog nepostojanja instrumenata sredstva „cure” u raznim smerovima kada je reč o finansiranju javnog sektora. Tako su primedbe iznete na način trošenja novca koji je odlazio prema Skupštini grada, Gradskoj upravi, kabinetu gradonačelnika, mesnim zajednicama, sportskim i kulturnim asocijacijama... Zrenjaninci su prozvani zbog previsokih plata koje su isplaćivane iznad zakonskog maksimuma, zbog isplaćivanja previsokih putnih troškova koji su nepravilno obračunavani, kao što je to u nekim slučajevima rađeno i sa honorarima. Revizori imaju mnogo primedbi na odobravanja posebnih isplata zaposlenima za poslove koji su ionako predviđeni za njihovo radno mesto.

Državni inspektori su se izgleda dosta zadržavali na javnim nabavkama jer su u otkrili da za grad Zrenjanin često rade iste firme, da one dolaze do posla bez adekvatnog konkursa i slično. Državni revizor se nije izjasnio o eventualnoj prekršajnoj ili krivičnoj odgovornosti, već je moguće gonjenje odgovornih odložio za posle izjašnjavanja zrenjaninskih čelnika o nalazu revizije. Kad se zbroje cifre koje se pominju kao sumnjivo trošenje budžeta, onda je broj pozamašan – oko dva miliona evra nepravilno je potrošeno u 2016. Da ipak na taj broj u celom obimu ne treba gledati kao na krađu upozorava direktor i glavni i odgovorni urednik privatnog lista „Zrenjanin”. Revizori su skrenuli pažnju da je i novinama bez potrebnih saglasnosti dato 500.000 dinara. – Od ranije postoje odluke da se taj novac dotira listu zato što ima stranice i na tri manjinska jezika. Stečena prava manjina po ustavu se ne mogu menjati – ističe direktor lista Dalibor Bubnjević.


Objavljeno na sajtu politika.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari

Ključne reči

Zrenjanin Budžet

©2018 Netmark d.o.o.