Arhiva » Vesti » Politika 14.11.2017

Srpska lista zamrzla odnose sa Tačijem

SL nezadovoljna jer predsednik institucija u Prištini ne čini ništa na formiranju ZSO, navodi Indeks onlajn

Politika utorak, 14. novembar 2017.  |  B. R.

Srpska lista zamrzla je odnose sa predsednikom privremenih kosovskih institucija Hašimom Tačijem, zbog njegovog pristupa Srbima, navodi portal Indeks onlajn. Ovaj izvor saopštava da se u pismu od osam tačaka, koje je Srpska lista uputila Tačiju, navodi da im rezultati postignuti na parlamentarnim i lokalnim izborima daju za pravo da preduzmu sve moguće demokratske korake kako bi ispunili političke misije. SL poručuje Tačiju da je njegova dosadašnja politička praksa štetna za prava Srba na Kosovu i Metohiji, a ističe se neformiranje Zajednice srpskih opština.

Precizira se da se u osam tačaka kaže da je Tači odgovoran za loš položaj Srba na KiM, da je činjenica da nije ništa učinio kako bi Zajednica srpskih opština bila uspostavljena u skladu sa Briselskim sporazumom, da se meša u političke poslove Srba na Kosmetu. U Srpskoj listi, prenosi Tanjug, navode i pokušaj ubacivanja njegovih „agenata u srpski politički korpus”… Ukazuje se i na pritisak na izborni proces u opštini Parteš, zanemarivanje definisanog položaja srpskog jezika, diskriminisanje Srba u institucijama, opšte zanemarivanje problema i interesa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji... „Stoga obaveštavamo vas i vaš kabinet da je Srpska lista prinuđena da zamrzne svu komunikaciju koja se može povratiti u momentu kada vi prekinete ovakvu političku praksu”, navode u SL.

Istovremeno prištinska „Gazeta ekspres” juče je objavila da će predsednica Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu Ekaterina Trendafilova posetiti Kosovo sledeće nedelje prvi put. Poseta, kako prenosi Tanjug navode ovog lista, ima veze sa istragama koje ovaj sud sprovodi u vezi sa sumnjama za zločine počinjene posle sukoba 1998–1999. godine. Kada je izabrana za šeficu Specijalnog suda Trendafilova je rekla da novoosnovani sud sa sedištem u Hagu, koji će suditi bivšim pripadnicima takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, neće biti etnički pristrasan, jer će suditi sumnjičenim zločincima, a ne samo gerilskim organizacijama.

PUPS: otimanje imovine Srbije na KiM je kršenje Evropske konvencije

Nelegalna „privatizacija” i otimanje imovine države Srbije i njenih građana na Kosovu i Metohiji direktno je kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima, pravnog akta Saveta Evrope koji su prihvatile skoro sve evropske zemlje, a koji, kao jedno od najvažnijih ljudskih prava i sloboda, apostrofira i „pravo na mirno uživanje imovine”, upozorila je juče Partija ujedinjenih penzionera Srbije, povodom nastavka unutrašnjeg dijaloga o KiM i briselskih razgovora. Iz PUPS-a naglašavaju da imovina Srbije i Srba na Kosovu mora da bude crvena linija ispod koje naša država ne bi smela da ide u pregovorima o statusu naše južne pokrajine.

„Od ukupno 1.090.410 hektara zemljišta na Kosovu i Metohiji, prema katastarskim knjigama iz 1999, srpska državna, društvena, privatna i imovina Srpske pravoslavne crkve iznosila je ukupno 641.071 hektar ili 58,79 odsto (za šta naša država poseduje originalnu dokumentaciju), čija se procenjena vrednost kreće između 50 i 220 milijardi evra. Oko 80 odsto te imovine je uzurpirano od strane Albanaca, a u međuvremenu je Priština napravila svoj, falsifikovani, katastar i uporno izbegava da ga uporedi sa našim, znajući da bi tako na videlo isplivale mnogobrojne uzurpacije srpske imovine”, saopštio je PUPS.

U ovoj stranci tvrde da kosovska privatizaciona agencija zanemaruje prava vlasnika i poverilaca, koji svoj status pokušavaju da dokažu na sudovima, „a posebno se zanemaruje pitanje denacionalizacije, čije rešavanje je od posebnog značaja za Srpsku pravoslavnu crkvu kojoj je na KiM oduzeto najmanje 70.000 hektara obradivog zemljišta i šuma i 1.181 objekat”.


Objavljeno na sajtu politika.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Srpska lista "zamrzla" komunikaciju s Tačijem

Mondo utorak, 14. novembar 2017.

Srpska lista zamrzla komunikaciju sa Tačijem

B92 utorak, 14. novembar 2017.

Srpska lista zamrzla komunikaciju sa Tačijem

Beta utorak, 14. novembar 2017.

Spisak zamerki na Tačijevu adresu

Večernje novosti utorak, 14. novembar 2017.

©2018 Netmark d.o.o.