Arhiva » Vesti » Politika 14.11.2017

Tanin: Završava se vreme za izgovore, počinje vreme za akcije

Politika utorak, 14. novembar 2017.

NjUJORK – Šef UNMIK Zahir Tanin ocenio je danas u Njujorku da je implementacija Briselskog sporazuma i dalje sporadična, uključujući formiranje ZSO, i poručio da se sa krajem izbornog procesa na Kosovu završava vreme za izgovore i počinje vreme za akcije.

Povodom inicijative predsednika Srbije Aleksandra Vučića o unutrašnjem dijalogu o Kosovu, kao i sugestije albanskog premijera Edija Rame da ni Tirana ni Priština ne bi bežale od toga i spremnosti EU da se angažuju u regionu, Tanin je ocenio da takvi potezi koriste stanovnicima regiona...

„Sve strane treba da odigraju svoju ulogu”, rekao je Tanin.

Šef UNMIK-a je takođe, još jednom, pozvao sve strane da pruže maksimalan doprinos rasvetljavanju sudbine nestalih.

Predstavljajući Savetu bezbednosti redovan tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonia Gutereša o radu UNMIK od 16. jula do 15. oktobra ove godine, Tanin je poručio da UNMIK igra svoju ulogu i radi da stvori tešnje partnerstvo među svim međunarodnim organizacijama na terenu i svim akterima „u vreme kad se pojavljuje nova dinamika u regionu"

„Cilj UNMIK je jasan - održiv mir i šansa za pojedince da ostvare želje i potencijale”, poručio je Tanin na sednici SB UN posvećenoj Kosovu.

Tanin, koji je i specijalni predstavnik generalnog sekretara, ocenjuje da su sve vidljiviji znaci političke volje i posvećenosti u napredovanju u sprovođenju Brislelskog sporazuma.

Ukazujući na integraciju 40 srpskih sudija i 13 tužilaca u pravosudni sistem Kosova, Tanin je pohvalio strane zbog sprovođenja dogovora o pravosuđu.

Navodeći da tehnička implementacija u okviru dijaloga kojim posreduje EU treba značajnija posvećenost obe strane, Tranin je ocenio da postoji nedostatak napretka na implemetaciji sporazuma o ZSP.

On je dodao da je dijalog između Beograda i Prištine u zastoju, ali da je rekao da su znaci političke volje i privrženosti da se napreduje sve evidentniji.

Kada je rečo o CEFTA, Tanin je rekao da predstavnici Prištine prisuistvuju svim sastancima CEFTA i da je učešće UNMIK-a ograničeno u skladu sa zahtevima pravnog statuta.

Tanin je naglasio da će UNMIK podržati svaki sporazum koje postignu članice CEFTE da bi radile zajedno.

Čitaku ponovo traži redefinisanje Unmika

NjUJORK– Kosovska ambasadorka u Vašingtonu Vljora Čitaku ponovo je pozvala članice Saveta bezbednosti UN da prorede dinamiku održavanja sednica o Kosovu i zatražila da se redefiniše UNMIK.

Ona je optužila Srbiju da zloupotrebljava Savet bezbednost i insistira na 'projektovanju paralelnog univerzuma' što je praksa, kako kaže, još iz 90-tih godina.

„Vreme se neće vratiti unazad”, rekla je Čitaku i dodala da Kosovo neće odustati od težnje da postane ravnopravna članica međunarodnih organizacija.

Zatraživši rederfinisanje misije UN na Kosovu, ona je rekla da UNMIK nije mirovna misija jer Kosovo živi u miru, a nije ni administrativna misija, jer Kosovo ima svoje institucije.

Ona je ocenila da su izbori na Kosovu prošli u skladu sa međunarodnim standardima optuživši istovremeno Beograd za pritisak na kosovske Srbe.

Čitaku je navela da je kosovska vlada uložila više od 50 miliona evra u integraciju manjina i ponovo negirala navode da je 200.000 Srba pobeglo sa Kosova.

Ona se osvrnula i na angažovanje generala Vladimira Lazarevića na Vojnoj akademiji u Beogradu rekavši da je to „za žaljenje”, posebno imajući u vidu da je u toku period „kad bi trebalo da završimo dijalog sa Srbijom”.

(Tanjug)


Objavljeno na sajtu politika.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.