Arhiva » Vesti » RTS 14.11.2017

Srpska lista zamrzava komunikaciju s Tačijem

Predstavnici Srpske liste zamrzli su svaku komunikaciju sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem i njegovim kabinetom.

RTS utorak, 14. novembar 2017.
RTS: Srpska lista zamrzava komunikaciju s Tačijem

U pismu koje je Srpska lista uputila Hašimu Tačiju ističe da je utvrđeno da je politika Hašima Tačija, u segmentu koji se odnosi na položaj Srba na KiM, antiustavna, antipravna i na štetu srpskog naroda.

Istaknuto je da je Srpska lista ubedljivo najsnažnija politička organizacija Srba na Kosovu i Metohiji i najodgovornija za zaštitu prava i interesa srpskog naroda.

"Rezultati koje smo ostvarili na parlamentarnim i lokalnim izborima daju nam pravo i legitimitet da preduzimamo sve dostupne demokratske korake kako bi naša politička misija bila ispunjena", navedeno je u pismu.

Srpska lista protestuje zbog Tačijeve odgovornosti za loš položaj Srba na Kim, zbog činjenice da kao potpisnik Prvog briselskog sporazuma nije učinio ništa kako bi Zajednica srpskih opština bila uspostavljena u skladu sa potpisanim.

Navodi se da se Tači neprimereno i antipravno meša u političke poslove Srba na KiM i pokušava da ubaci njegove agente u srpski politički korpus.

Dodaje se da se u opštini parteš vrše najbrutalniji pritisci na pravosudni sistem i izborni proces.

"Dde se posredstvom Vašeg saradnika Eljmija Rečice i nerasformiranih struktura ŠIK-a, ruši legitimno izabrani predstavnik Srpske liste, sa ciljem da se na čelo opštine dovede Vaš poslušnik, osuđeni silovatelj Nenad Cvetković", navodi se u pismu Srpske liste.

Kao razlozi za protest navode se i zanemarivanje ustavom definisanog položaja srpskog jezika, zbog antiustavnog diskriminisanja Srba i drugih nealbanaca u institucijama u Prištini, zbog obesmišljavanja rada Konsultativnog veća za zajednice, „čiji će rad srpski predstavnici bojkotovati dok god im se ne bude garantovala uloga koja im pripada u tom telu".

Ističe se i da Tači zanemaruje problenjme i interese srpskog naroda.

"Naša komunikacija može biti obnovljena onoga trenutka kada prekinete sa političkom praksom koja srpski narod i Srpsku listu dovodi pred svršen čin i primorava nas na ovakve korake", zaključuje se u pismu Srpske liste.


Objavljeno na sajtu rts.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Srpska lista zamrzla odnose sa Tačijem

Politika utorak, 14. novembar 2017.

Srpska lista "zamrzla" komunikaciju s Tačijem

Mondo utorak, 14. novembar 2017.

Srpska lista zamrzla komunikaciju sa Tačijem

B92 utorak, 14. novembar 2017.

Srpska lista zamrzla komunikaciju sa Tačijem

Beta utorak, 14. novembar 2017.

Spisak zamerki na Tačijevu adresu

Večernje novosti utorak, 14. novembar 2017.

©2018 Netmark d.o.o.