Arhiva » Vesti » RTV 14.11.2017

Dačić:Priština ne prati napore Srbije za pronalaženjem rešenja

NJUJORK - Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je danas u Savetu bezbednosti UN da je Srbija, kao i do sada, snažno i iskreno posvećena dijalogu Beograda i Prištine koji se vodi uz posredovanje EU, ali da mora da konstatuje da napori Beograda nisu praćeni istim pristupom druge strane, posebno u odnosu na implementaciju do sada postignutih dogovora.

RTV utorak, 14. novembar 2017.  |  Tanjug, RTV
RTV: Dačić:Priština ne prati napore Srbije za pronalaženjem rešenja

Dačić je istakao potrebu za dodatnim jačanjem svih kapaciteta Misije Unmik na Kosovu i Metohiji kako bi se obezbedio neophodan nivo zaštite osnovnih ljudskih prava i sloboda interno raseljenih lica i stvaranja optimalnih uslova za održiv povratak.

To, rekao je Dačić, uključuje i povraćaj imovine, odnosno garantovanje vlasničkih prava.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da uloži dodatne napore kako bi se na KiM izgradilo društvo gde će se poštovati vladavina prava, kreirali uslovi za efektivno, nepristrasno i kredibilno procesuiranje ratnih zločina i rasvetlila sudbina nestalih, čime bi se dao podsticaj procesu pomirenja među zajednicama.

"Polazeći od činjenice da je konačno u potpunosti definisan pravni okvir za pokretanje i vođenje odgovarajućih postupaka pred Specijalnim sudom za zločine počinjene na Kosovu i Metohiji, očekujemo da će se, bez daljeg odlaganja, protiv svih osumnjičenih lica za zločine počinjene prema Srbima i drugim nealbancima na KiM, pokrenuti i voditi kredibilni sudski postupci", naveo je Dačić na sednici SB UN o Kosovu.

Dačić je poručio i da bez obzira na brojne sumnje, kritike i izazove sa kojima smo se u ovom procesu suočavali, Srbija je demonstrirala konstruktivnost i spremnost za iznalaženje kompromisnih rešenja koja nisu ni laka ni jednostavna.

Ovakav pristup, ukazao je, potvrđen je implementacijom sa naše strane niza preuzetih obaveza u dijalogu, među kojima i nedavno realizovane integracije sudija i tužilaca u pravosudni okvir Pokrajine.

"Opredeljenje Srbije da se sva otvorena pitanja moraju rešavati mirnim putem, kroz dijalog, pre svega je motivisano jasnim uverenjem da ovakav pristup nema alternativu, te da u statusno neutralnom okviru doprinosimo miru i stabilnosti regiona i procesu njegove integracije u evropsku porodicu naroda", naveo je Dačić.

Odgovoran pristup potvrđen je i hrabrom političkom odlukom poslanika "Srpske liste" da nakon održanih parlamentarnih izbora, uđu u „"Vladu Kosova" na čijem je čelu Ramuš Haradinaj, rekao je Dačić.

Ova odluka, dodao je, potvrdila je još jednom političko jedinstvo Srba na KiM i kontinuitet konstruktivne politike u zaštiti njihovog položaja i interesa.

Obrazlažući svoju odluku predstavnici "Srpske liste" su saopštili, podsetio je, da su uslovi pod kojima su odlučili da učestvuju u „"Vladi Kosova" više nego jasni, da su opredeljeni isključivom potrebom da se zaštite interesi Srba, te da je ključ svih njihovih zahteva formiranje ZSO, zaštita imovine i povratak raseljenih lica.

"Na žalost, moram da konstatujem da napori koje Srbija ulaže da se kroz kompromis na realan način pronađu statusno neutralna i zajednički prihvatljiva rešenja, nije praćen istim pristupom druge strane, posebno u odnosu na implementaciju do sada postignutih dogovora", rekao je Dačić.

Istakao je i da mora da konstatuje da i danas, posle gotovo četiri i po godine, nema napretka u sprovođenju obaveza preuzetih u vezi sa uspostavljanjem Zajednice srpskih opština kao ključnog dela Prvog sporazuma o normalizaciji odnosa što, na naše iznenađenje, nije ni pomenuto u izveštaju.

"Uspostavljanje ZSO za nas predstavlja najvažnije pitanje, koje bi trebalo da doprinese unapređenju zaštite interesa Srba na Kosovu i Metohiji", rekao je Dačić.

Dačić je pozvao predstavnike privremenih institucija samouprave u Prištini da pokažu iskrenu volju i posvećenost dijalogu, da bez odlaganja pristupe uspostavljanju ZSO i izvrše preuzete obaveze kako bi se najvažniji element Briselskog sporazuma konačno sproveo u delo.

Time bi, kazao je, izjave Ramuša Haradinaja da „"dijalog nema alternativu", kao i da „"dijalog moramo vratiti ljudima, odnosno da je dijalog između naroda, a ne samo između političke elite", dobile na kredibilitetu.

"Evidentan zastoj u dijalogu doveo je do niza problema u implementaciji postignutih dogovora. Priština i dalje krši odredbe Sporazuma o zvaničnim posetama budući da su, bez valjanog razloga, bile zabranjene posete ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića", naveo je ministar.

Ukazao je da, osim toga, i dalje su evidentni problemi u oblasti slobode kretanja i integralnog upravljanja administrativnom linijom (IBM) - neadekvatan tretman raseljenih lica kojima se bez osnova za ulazak u Pokrajinu traže dodatni lični podaci i nepriznavanje pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava MUP Srbije.

"U iskrenoj nameri da se iznađe trajno rešenje za pitanje Kosova i Metohije predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je pozvao građane Srbije na unutrašnji dijalog koji je u međuvremenu institucionalizovan kroz formiranje radne grupe. Trajno rešenje za Kosovo i Metohiju preduslov je napretka za Srbiju, ali i za ceo region", rekao je Dačić.

Uvereni smo, kazao je, da je u odnosima sa Prištinom neophodan ozbiljan i odgovoran pristup, okrenut budućnosti.

Istakao je da Srbija želi da ponudi rešenje koje će doprineti stabilnosti regiona, političkoj saradnji i ekonomskom napretku, i koje neće biti uzrok novih podela, nerazumevanja i sukoba, već prilika za istorijski dogovor sa albanskom zajednicom na Kosovu i Metohiji.

"Imajući u vidu sve navedeno, želeo bih da iskoristim ovu priliku da apelujem na članice SB, kao i na predstavnike Prištine da se svi zajedno fokusiramo na suštinska pitanja i postizanje trajnog i održivog rešenja za Kosovo i Metohiju, umesto da se bavimo tehničkim pitanjima poput dinamike i formata sastanaka", naveo je Dačić.

Tanin:Završava se vreme za izgovore, počinje vreme za akcije

Šef UNMIK Zahir Tanin ocenio je danas u Njujorku da je implementacija Briselskog sporazuma i dalje sporadična, uključujući formiranje ZSO, i poručio da se sa krajem izbornog procesa na Kosovu završava vreme za izgovore i počinje vreme za akcije.

Povodom inicijative predsednika Srbije Aleksandra Vučića o unutrašnjem dijalogu o Kosovu, kao i sugestije albanskog premijera Edija Rame da ni Tirana ni Priština ne bi bežale od toga i spremnosti EU da se angažuju u regionu, Tanin je ocenio da takvi potezi koriste stanovnicima regiona...

"Sve strane treba da odigraju svoju ulogu", rekao je Tanin.

Šef UNMIK-a je takođe, još jednom, pozvao sve strane da pruže maksimalan doprinos rasvetljavanju sudbine nestalih.

Predstavljajući Savetu bezbednosti redovan tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonia Gutereša o radu UNMIK od 16. jula do 15. oktobra ove godine, Tanin je poručio da UNMIK igra svoju ulogu i radi da stvori tešnje partnerstvo među svim međunarodnim organizacijama na terenu i svim akterima "u vreme kad se pojavljuje nova dinamika u regionu"

"Cilj UNMIK je jasan - održiv mir i šansa za pojedince da ostvare želje i potencijale", poručio je Tanin na sednici SB UN posvećenoj Kosovu.

Tanin, koji je i specijalni predstavnik generalnog sekretara, ocenjuje da su sve vidljiviji znaci političke volje i posvećenosti u napredovanju u sprovođenju Briselskog sporazuma.

Ukazujući na integraciju 40 srpskih sudija i 13 tužilaca u pravosudni sistem Kosova, Tanin je pohvalio strane zbog sprovođenja dogovora o pravosuđu.

Navodeći da tehnička implementacija u okviru dijaloga kojim posreduje EU treba značajnija posvećenost obe strane, Tanin je ocenio da postoji nedostatak napretka na implementaciji sporazuma o ZSP.

On je dodao da je dijalog između Beograda i Prištine u zastoju, ali da je rekao da su znaci političke volje i privrženosti da se napreduje sve evidentniji.

Kada je reč o CEFTA, Tanin je rekao da predstavnici Prištine prisustvuju svim sastancima CEFTA i da je učešće UNMIK-a ograničeno u skladu sa zahtevima pravnog statuta.

Tanin je naglasio da će UNMIK podržati svaki sporazum koje postignu članice CEFTE da bi radile zajedno.

Ambasadori ponovo oprečno o Misiji UN

Ruski i kineski ambasador založili su se za zadržavanje misije UN na Kosovu u sadašnjem formatu i obimu, dok su predstavnici Francuske, Velike Britanije i SAD ponovo pozvali na ukidanje ili redefinisanje UNMIK-a.

Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da se Moskva ne slaže sa "veoma optimističnim procenama" kosovske ambasadorke u SAD Vljore Čitaku.

Kako je naveo, dijalog između Beograd i Prištine je u zastoju.

Nebenzja je upozorio da događaji na Kosovu prete da uruše ceo sistem regionalne stabilnosti.

Takođe je optužio Prištinu za "sabotiranje" sprovođenja sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština.

"Projekat Republika Kosova očigledno propada", rekao je ambasador Rusije.

Istovremeno je ukazao na pitanje tranzicije kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku Kosova što je, naglasio je, u suprotnosti sa Rezolucijom 1244, prema kojoj je KFOR jedina oružana snaga na Kosovu.

Ruski ambasador ukazao na problem islamskog radikalizma i terorizama na Kosovu.

Kina poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i razume njenu zabrinutost po pitanju Kosova, rekao je predstavnik te zemlje pri UN i naglasio da je za Peking rezolucija 1244 pravna osnova za rešavanje tog pitanja.

On je pozvao SB UN da zadrži pažnju na Kosovu. Istakao je da Kina podržava mandat UNMIK u postojećem formatu i pozvao strane u procesu rešavanja kosovske krize da se uzdrže od zapaljive retorike.

Ambasador Bolivije istakao je da ta zemlja poštuje teritorijalni integritet Srbije, kao i rad UNMIK-a u skladu sa Rezolucijom 1244.

Bolivija, kako je dodao, pohvaljuje inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o unutrašnjem dijalogu o Kosovu.

Ambasador Egipta rekao je da je za Kairo dijalog najpogodniji način za rešavanje otvorenih pitanja.

Zamenica ambasadorke SAD pri UN Mišel Sison ponovo je pozvala na smanjenje misije UNMIK-a i proređivanje dinamike održavanja sednica o Kosovu.

"Unmik je odavno ispunio svoj mandat na Kosovu, nema sumnje da je Misija tokom pomogla da Kosovo izgradi demokratske institucije. UN treba da bude ponosna na dostignuće i tu uspešnu priču", rekla je predstavnica SAD.

Ipak, dodala je ona, sada je vreme za tranziciju Misije i primenu resursa UN na kritičnija pitanja.

SAD su takođe pozvale SB UN da se proredi izveštaj generalnog sekretara UN o Kosovu sa tri na šest meseci.

Sison je pozitivno ocenila nedavno održane lokalne izbore na Kosovu, kao i primenu dogovora Beograda i Prištine o pravosuđu.

Ona je ponovila da SAD podržavamo potpuno učlanjenje Kosova u međunarodnim zajednici u UN i Interpol i pozivala one zemlje koje nisu priznale Kosova da to učine.

Inicijativi o proređivanju sednica SB UN o Kosovu podržao je i predstavnik Švedske. "Na Kosovu nema potrebe za mirovnom misijom", rekla je i predstavnica Francuske.

Budućnost Kosova, dodala je, zavisi od dijaloga između Beograda i Prištine, uz posredstvo EU.

Istovremeno je pozdravila inicijativu sprkog predsednika Aleksandra Vučića o pokretanju unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, kao i integraciju srpskih sudija i tužilaca u pravosudni sistem Kosova.

"Da bi Kosovo gledalo ka budućnosti mora da se suoči sa prošlošću", poručio je britanski ambasador u UN Majkl Rajkroft.

Ali, kako je naglasio, kao što Kosovo mora da se suoči sa prošlošću, tako mora i UNMIK mora da se suoči sa činjenicama.

"UN mora da prizna da Kosovo nije ista država kao kada je stigao UNMIK", smatra Rajkroft i dodao da je vreme da UNMIK radi manje, a ne više.

On je ponovio da se Velika Britanija zalaže da se sednice SB UN o Kosovu održavaju ređe.

Ukrajinski ambasador rekao je da je potrebno je nastaviti razgovore o tome kakva bi trebalo da bude uloga UNMIK u sadašnjim okolnostima i kakve su akcije SB UN potrebne da bi se nastavio politički dijalog i izgradilo poverenje između zajednica.

On je dodao da Ukrajina podržava razmatranje opcija za smanjenje misije UN na Kosovu.

On je ocenio da je došlo do napretka u normalizaciji odnosa između BG i Priština.

Ambasador Italije koja je ovog meseca predsedavajuća SB UN, Sebastijano Kardi rekao je da je ta zemlja spremna da razgovara o prilagođavanju mandata aktuelnoj situaciji i u dogovoru sa svim faktorima, kao i da je otvorena za promenu dinamike izveštavanja UN o situaciji na Kosovu.

On je rekao da Italija podržava dijalog Beograda i Prištine na predsedničkom nivou i poziva obe strane da iskoriste ovu priliku za normalizaciju odnosa.

Takođe je rekao da Italija pozdravlja inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o pokretanju unutrašnjeg dijaloga o Kosovu.


Objavljeno na sajtu rtv.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.