Arhiva » Vesti » Večernje novosti 14.11.2017

Kuburović: Gotov Nacrt zakona o zaštiti podataka o ličnosti

Radna grupa Ministarstva pravde okončala je rad na izradi Nacrta novog zakona o zaštiti podataka o ličnosti i uskoro će o njemu biti otvorena široka javna rasprava, izjavila ministarka pravde Nela Kuburović

Večernje novosti utorak, 14. novembar 2017.  |  Tanjug

Radna grupa Ministarstva pravde okončala je rad na izradi Nacrta novog zakona o zaštiti podataka o ličnosti i uskoro će o njemu biti otvorena široka javna rasprava, izjavila je danas ministarka pravde Nela Kuburović.

"Cilj novog zakona je da pruži efikasan mehanizam zaštite građana, kao i da omogući međunarodnu razmenu podataka o ličnosti", napomenula je Kuburović ukazujući da je Nacrt, pored usklađivanja sa novim propisima EU, uzeo u obzir i preporuke Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Govoreći konferenciji posvećenoj novim pravilima i pravnoj regulativi o zaštiti podataka o ličnosti u sektoru bezbednosti koja je danas održana u Klubu poslanika, Kuburović je ukazlaa da je osnovni uslov za međanrodnu razmenu podata je poštovanje istih pravila i stepena zaštite koji važe za zaštitu podataka o ličnosti između različitih međunarodnih subjekata.

Pročitajte još: Masovno prikupljanje podataka o komunikaciji građana

"U vremenu novih informacionih tehnologija, potrebe nesmetanog protoka ljudi, robe i kapitala, zaštita ljudskih prava i sloboda je svakako osnovni preduslov za takvu razmenu", istakla je ministrka pravde.

Ona je podsetila da se postojeći Zakon o zaštiti podataka o ličnosti primenjuje od 1. januara 2009. godine, ali budući da je prevaziđen i da mu nedostaje veći broj važnih odredbi Vlada je usvojila Strategiju zaštite podataka o ličnosti kojom se utvrđuju ciljevi, mere i aktivnosti, kao i uloga i odgovornost izvršne vlasti, nadzornog organa i drugih subjekata,.

Te izmene i nove društvene okolnosti, kako je naglasila, iziskivale su normativno uskladivanje sa poslednjim izmenama evropskog zakonodavstva i u našoj zemlji, pa je Ministarstvo pravde je oformilo radnu grupu za izradu nacrta novog Zakona o zaštiti podataka licnosti, što je definisano i Akcionim planom za Poglavlje 23.

Kuburović je napomenula da je i Ministarstvo pravde deli mišljenje Poverenika za informacije o nedostacima podtojećeg zakona, ali da i da stoji na stanovištu da se on ne donosi preko noći "jer brzina donošenja jednog ovako važnog pravnog akta nije smela da bude na uštrb njegovog kvaliteta".

Pročitajte još: Baza podataka o svakoj zgradi

"Sa željom da novi zakonodavni okvir bude rezultat usklađivanja sa novom Uredbom o zaštiti fizičkih lica u odnosu na obradu ličnih podataka i o slobodnom protoku podataka, kao i Direktivom o zaštiti fizickih lica u odnosu na obradu licnih podataka od strane nadležnih organa, koje je Evropski parlament usvojio 2016. godine, u izradu nacrta novog zakona uključio se i pravni ekspert Grejem Saton", naglasila je ona.

Šef misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio rekao je danas da ta Delegacija podržava proces demoktarizacije u sektoru bezbednosti koji se tokom poslednjih goina odvijao i u evospkim državama.

"Ovaj projekat posebno se odnosi na reformu sektora bezbednosti i jače učešće civilnog sektora u njemu", rekao je Oricio.

On je istakao da je tokom poslednjih nekoliko godina došlo je do krupnih izmena u propisima u oblasti zaštite podataka u državama Evropske unije, koje su nastale kao odgovor na savremene tokove i dostupnost informacija.


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari


©2018 Netmark d.o.o.