Arhiva » Vesti » Večernje novosti 14.11.2017

Suđenje za Srebrenicu formalno krenulo ispočetka

U Odeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, danas je formalno krenulo ispočetka suđenje optuženima za ratni zločin u selu Kravice kod Srebrenice, nakon što je suđenje bilo u prekidu više meseci

Večernje novosti utorak, 14. novembar 2017.  |  Tanjug

BEOGRAD - U Odeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, danas je formalno krenulo ispočetka suđenje optuženima za ratni zločin u selu Kravice kod Srebrenice, nakon što je suđenje bilo u prekidu više meseci.

Iako je tužilaštvo za ratne zločine tražilo da se suđenje nastavi tamo gde je prekinuto pre odbacivanja optužnice iz formalnih nedostatka, u junu ove godine, sudsko veće to odbilo, pa je na suđenju danas pročitana optužnica.

Ovaj proces je danas nastavljen nakon višemesečne pauze, jer je bio stopiran u junu zbog formalnih nedostataka u optužnici, odnosno jer nije bila podneta od ovlašćenog tužioca za ratne zločine.

Nedostaci su otklonjeni, ali je sud odlučio da glavni pretres krene ispočetka u skladu sa nalozima Apelacionog suda.

PROČITAJTE JOŠ - PREKINUTO SUĐENjE: Stopirana "Kravica", optužnicu podigao neovlašćeni tužilac

Optužnica u ovom slučaju tereti osmoricu pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske Nedeljka Milidragovića, Aleksu Golijanina, Milivoja Batinića, Aleksandra Dačevića, Boru Miletića, Jovana Petrovića, Dragomira Parovića i Vidosava Vasića.

Na teret im se stavlja krivicno delo ratni zločin protiv civilnog stanovnistva u saizvrsilaštvu, zbog sumnje da su u hangaru "Kravice" kod Srebrenice 14. jula 1995. godine ubili 1.313 muslimana.

Na početku suđenja su negirali navode optužnice.

AMERIČKI MEDIJI: SUĐENjE ZA ZLOCIN U SREBRENICI - TEST ZA SRBIJU

Agencija AP prenela je danas vest da je ispočetka krenulo suđenje osmorici Srba, optuženima za ratni zločin u selu Kravice kod Srebrenice, uz konstataciju da se ono smatra testom napora Srbije da kazni ratne zločince.

Agencija navodi da to predstavlja i važan korak Srbije, koja teži članstvu u EU, u pomirenju na Balkanu, više od dve decenije posle rata u Bosni.


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari

Ključne reči

Tužilaštvo Srebrenica

©2018 Netmark d.o.o.