Arhiva » Vesti » B92 15.11.2017

Bosanci stižu u Beograd, "peglaju se" odnosi?

Beograd -- Predsedništvo Bosne i Hercegovine prihvatilo je na sednici poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića za zvaničnu posetu Srbiji 6. i 7. decembra, javlja Fena.

B92 sreda, 15. novembar 2017.  |  Tanjug
B92: Bosanci stižu u Beograd, "peglaju se" odnosi?

Istovremeno, u Beogradu su se juče sastali predstavnici ministarstava spoljnih poslova BiH i Srbije, koji su se složili da je bilateralna saradnja između BiH i Srbije dobra i intenzivna, ali je potrebno rešiti pitanje međudržavne granice, prenosi Fena.

Kako je zaključeno, Komisije Srbije i BiH za pitanje granice trebale bi što pre da se sastanu i razgovaraju o toj temi.

Na sastanku je naglašeno da dve države imaju dobre političke i ekonomske odnose, koji poslednjih godina, idu uzlaznom putanjom.

Razgovarano je i o jačanju privredne saradnje i infrastrukturnog povezivanja, a naglašeno je i da o dobroj bilateralnoj saradnji svedoči i broj realizovanih najavljenih poseta zvaničnika dve države, posebno u 2017. godini.

Kako se navodi, s obzirom da su aspiracije obe zemlje približavanje EU, na sastanku su razmenjene informacije o stanju evropskih procesa, te je razgovarano o jačanju saradnje u oblasti evropskih integracija, uz izraženo očekivanje da će uskoro biti potpisan Sporazum o saradnji između Saveta ministara BiH i Vlade Srbije u procesu pristupanja EU.

Delegaciju BiH predvodio je zamenik ministra spoljnih poslova Josip Brkić, dok je srpsku delegaciju predvodio državni sekretar Nemanja Stevanović, navodi Fena.

Podsetimo u poslednja dva dana narasle su tenzije između BiH i Srbije zbog izjave bošnjačkog člana predsedništva BiH Bakira Izetbegovića oko priznavanja Kosova. On je, kako je preneo Tanjug, u intervjuu za Dojče vele izjavio da je BiH trebalo odavno da prizna Kosovo i da će ga priznati. Ta izjava izazvala je dosta reakcija u Srbiji, ali i u Republici Srpskoj, a iz Izetbegovićevog kabineta je stiglo saopštenje da je Tanjug netačno preneo intervju.


Objavljeno na sajtu b92.net »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari


©2018 Netmark d.o.o.