Arhiva » Vesti » B92 15.11.2017

Ovaj svet je tužno mesto za 152 miliona dece

Rim -- Dok se milijarde dolara troše na otkrivanje udaljenih galaksija, na Zemlji postoje tužni probemi. Jedan od njih je da više od 150 miliona dece mora da radi.

B92 sreda, 15. novembar 2017.  |  Tanjug
B92: Ovaj svet je tužno mesto za 152 miliona dece

Kako navodi IPS agencija, od tog broja 60 odsto dece su uzrasta od 5 do 17 godina, a rade u poljoprivredi - obradjuju zemlju, bave se ribarstvom, šumarstvom, stočarstvom.

Čak 67,5 odsto od 152 miliona devojčica i dečaka se zloupotrebljavaju kao jeftina ili neplaćena radna snaga, a taj procenat je najveći u sektoru poljoprivrede.

Ovi "jezivi podaci" koje je objavila agencija UN pokazuju i da je poljoprivreda jedan od tri najopasnija sektora po brojnosti smrtnih slučajeva, nesreća i profesionalnih oboljenja.

"Siromaštvo je glavni uzrok zapošljavanja dece u poljoprivredi, pored ograničenog pristupa kvalitetnom obrazovanju", saopštila je Međunarodna radnička organizacija.

Jedna od agencija UN, specijalizovana za hranu i poljoprivredu (FAO) istakla je činjenicu da da je oko 108 miliona dece zaposleno u poljoprivredi i da najčešće rade dugo tokom dana i suočavaju se sa profesionalnim rizicima.

Rad dece ugrožava dečija prava, navela je agencija i dodala ugrožavanjem zdravlja i obrazovanja mladih predstavlja i prepreku održivom razvoju poljoprivrede i bezbednosti hrane.


Objavljeno na sajtu b92.net »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari

Ključne reči

Rim UN

©2018 Netmark d.o.o.