Arhiva » Vesti » Blic 15.11.2017

Banjalučki policajac ponos plave uniforme: Želja da pomogne nadjačala hladni Vrbas, a živote je spavasao i pre

Iako je, zbog razlike u temperaturi vode i vazduha, u ovo doba godine nezahvalnije ući u Vrbas nego usred decembra, ni jednog momenta se nisam dvoumio, već sam zagazio u hladnu reku kako bih pomogao muškarcu koji je njom plutao.

Blic sreda, 15. novembar 2017.  |  Nezavisne.com

Ovim rečima se svog poteza priseća Igor Egeljić (44), policajac Policijske stanice za intervencije Policijske uprave Banjaluka, koji je u nedelju ujutru, nedaleko od Gradskog mosta, utrčao u Vrbas sa željom da spasi LJ.P. (42), kojeg je voda polako nosila.

Taj muškarac je, nažalost, u Univerzitetskom kliničkom centru RS izgubio bitku za život, ali će Egeljićev čin ostati upamćen među njegovim sugrađanima, od kojih je, što u komentarima na društvenim mrežama, što lično, dobio niz poruka podrške.

Baš u nedelju ujutru, dok je Egeljić s kolegom obilazio teren, dežurni operativni policajac je svim patrolama radio-vezom javio da je muškarac skočio s Gradskog mosta. Egeljić i njegov kolega Milijan Spasojević bili su blizu, a nedaleko je bila još jedna patrola. Obe su pojurile ka Vrbasu.

- Sišao sam do obale, a kolega iz susedne patrole je bio na platou, te je prvi primetio to lice u vodi. Muškarac je plutao sredinom Vrbasa, voda ga je nosila, a glava mu je bila potopljena - priseća se Egeljić.

U međuvremenu su o svemu obavešteni vatrogasci i Hitna pomoć, a Egeljić je zagazio u vodu.

- Reka tu jeste plitka, ali i jaka, brza. Ubrzo sam uspeo uhvatiti lice, te ga pridržati do dolaska vatrogasaca, koji imaju sajlu, užad i ostalu opremu za ovakve situacije. Dvojica vatrogasaca došla su zatim do mene i za kratko vreme uspeli smo ga izvući na obalu - naglašava Egeljić za Nezavisne.

Nesrećni muškarac nije imao puls. Međutim, baš tu, u obližnjem restoranu, bio je lekar, koji je prišao unesrećenom i priskočio mu u pomoć. Zatim je konstatovao da daje znakove života. Pristiže potom i ekipa Hitne pomoći.

- U toku ove službe imao sam niz sličnih događaja. Ne smatram to posebnim činom, to je moj posao, to bih učinio u svakom momentu - kaže Egeljić, koji plavu uniformu s ponosom nosi od 1996. godine.

Uprkos nastojanju da pomogne muškarcu koji se odlučio da život okonča skokom u Vrbas, LJ.P. je preminuo u ponedeljak ujutru.

Egeljić je, inače, dosad spasao nekoliko života. Pre više od 10 godina, zajedno s kolegom, skinuo je muškarca s vešala.

Nešto kasnije je jednog muškarca video kako nosi konopac i penje se na lipu na Paprikovcu. Egeljić mu je pritrčao, zajedno s kolegom, te su ga skinuli s konopca, a zatim i uhapsili - u pitanju je bio stari znanac policije, za kojim je bila raspisana i poternica.

Dario Brus, zamenik komandira Policijske stanice za intervencije PU Banjaluka, ističe da se ta stanica može pohvaliti profesionalnim kadrom.

- Mi biramo ljude koji će raditi ovaj zahtevan posao, a jedan od njih je i kolega Egeljić. Naravno, osećam ponos zbog njegovog postupka, ali bih i naglasio da su takve reakcije kod nas rutina. Uskoro će biti 10 godina kako naša stanica postoji. Knjiga bi se mogla napisati o našim dosadašnjim uspešnim intervencijama - napominje Brus.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Banjaluka Vrbas

©2018 Netmark d.o.o.