Arhiva » Vesti » Blic 15.11.2017

Ovde će danas i sutra padati Vlažan sneg, a do kraja meseca ponovo ćemo imati temperature do 15 stepeni

Postoje velike šanse da danas i sutra padne vlažan sneg u planinskim predelima, dok se prema najavama meteorologa, prvi sneg u nižim krajevima očekuje krajem meseca. Ono što je zanimljivo jeste da ćemo, iako jesen odmiče, tokom novembra imati još dana sa temperaturom od čak 15 stepeni Celzijusovih!

Blic sreda, 15. novembar 2017.  |  Sonja Todorović

Prvi sneg u nižim krajevima u našoj zemlji možemo očekivati krajem novembra. Međutim, ni tada temperatura neće biti ispod nule, niti u minusu tokom dana, pokazuje dugoročna prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Od danas sneg na planinama

Vlažan sneg koji se danas i sutra očekuje u planinskim predelima može da izazve probleme u tim krajevima, pogotovu u saobraćaju. Isto tako postoji opasnost od taloženja i mržnjenja mokrog snega na sisteme za prenos struje, žičare, TV tornjeve. Takođe, opasnost postoji i od granja koja se lome sa drveća.

Od petka, vreme će se stabilizovati i očekuje se da će biti uglavnom suvo sa temperaturom i do 12 stepeni.

U drugoj polovini novembra i 15 stepeni!

U periodu od 15. do 25. novembra možemo očekivati toplije i uglavnom suvo vreme, posebno krajem druge dekade novembra, kada temperatura može da dostigne i do 15 stepeni Celzijusa.

Kako prognoziraju meteorolozi intenzivnije padavine možemo očekivati od 21. novembra, ali se kiša očekuje i nekoliko dana ranije.

Sneg ponovo krajem novembra

U poslednjoj nedelji novembra dnevna temperatura će svakim danom biti u postepenom padu, pa tako možemo očekivati da će minimalna temperatura biti i -2 stepena, a maksimalna dnevna od 6 do 10 stepeni.

Početkom te nedelje prvo će padati kiša, koja će preći u susnežicu ili sneg. Krajem novembra u jutarnjim satima moguće je i kratkotrajno formiranje snežnog pokrivača.

Nacionalni sektor za klimatske promene RHMZ napravio je ranu najavu kakav nas novembar očekuje. Prema njihovoj prognozi, u celoj Srbiji očekuje se topao novembar. Broj mraznih dana u nižim predelima biće od 5 do 14, a u brdsko-planinskim krajevima od 15 do 20 dana.

U većem delu Srbije se tokom novembra očekuje prosečna količina padavina, pa se tako prognozira da će biti 10 do 13 dana sa padavinama, a na planinama od 12 do 15 dana, dok će broj dana sa snegom biti u intervalu od 2 do 5, a na planinama od 11 do 14.

Zime bile hladnije pre 50 godina

U vreme naših baka i deka bilo je jačih zima i većih padavina, pa onaj sneg do kolena koji nam oni stalno spominju, za nas je kao legenda. Ako posmatramo slike pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, zime su bile drugačije nego danas, a onda je posle sedamdesetih postalo toplije na globalnom nivou. Sada je dosta promenljivo, pa tako recimo 2007. godine skoro da nije ni bilo snega u Beogradu, a na primer 2012. godine imali smo jako hladnu zimu.

Prema prognozi meteorologa predstojeća zima neće biti duga i hladna.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari

Ključne reči

Sneg

©2018 Netmark d.o.o.