Arhiva » Vesti » RTV 15.11.2017

Stefanović: Strani agenti pojačali aktivnosti u Srbiji

BEOGRAD - Strane službe pojačale su delovanja usmerena ka Srbiji i imamo informacije da će te aktivnosti biti još intenzivnije, kaže ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, navodeći da je na delu pokušaj da se utiče na interese Srbije i smanji njen uticaj, posebno u zemljama u regionu gde žive Srbi.

RTV sreda, 15. novembar 2017.  |  Tanjug
RTV: Stefanović: Strani agenti pojačali aktivnosti u Srbiji

On je to rekao u intervjuu za "Novosti" na osnovu najnovijih bezbednosnih informacija, a posle prve sednice Biro za koordinaciju službi bezbednosti koju je vodio kao sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost.

On kaže da predsednik Vučić i vlada vode politiku samostalne i nezavisne Srbije, a kada je tako - onda kao država smetate mnogima.

"Nijedna velika sila ne želi da budete mimo njihovog uticaja, čak i zemlje u okruženju žele da imaju uticaj na procese u Srbiji, na našu ekonomiju, bezbednost. To je njihova legitimna želja. Naše je sa druge strane da ih u tome sprečimo i to i činimo", rekao je Stefanović.

Upitan koje su zemlje pojačale aktivnosti u Srbiji i oko nje, Stefanović je rekao da ne može da otkrije taj podatak.

Na pitanje da li Vučić i vlasti u Srbiji rizikuju revoluciju ukoliko ne sprovedu zahtev američke administracije da prekinu bliske odnose sa Rusijom, Stefanović kaže da bezbednosne strukture Srbije vode računa o tome da li će neko nezadovoljan time što Srbija hoće da bude nezavisna, pokušati da uruši "naš ustavni poredak", da organizuje nezakonite prevrate, nasilje na ulicama ili scenario poput makedonskog.

"U ovom trenutku nema takvih pokušaja, ali pomno pratimo razvoj događaja", rekao je on.

Povodom izjave šefa ruske diplomatije da SAD žele novi "Majdan" u Srbiji, ministar kaže:

"Naš posao je da pratimo šta kažu konkretni podaci s terena i da budemo veoma oprezni i da ne dozvolimo da ti strani uticaji pređu nivo koji ugrožava nezavisnost i slobodu naše zemlje."

Kada je reč o rusko-srpskom centru u Nišu i kada će Vlada rešiti status zaposlenih, Stefanović kaže da je to složeno pitanje koje će Vlada rešavati u narednom periodu, uzimajući u obzir sve relevantne informacije, moguće reakcije svih strana i procene šta je to što donosi najmanju štetu po našu zemlju.

Na pitanje za šta će se on založiti kada u subotu SNS bude odlučivao o eventualnom raspisivanju parlamentarnih izbora istovremeno sa beogradskim, Stefanović kaže da će izneti i argumente "za" i "protiv".

"Treba uzeti u obzir mnogo faktora, stabilnost Srbije, dešavanja u regionu, sve ono što je u najboljem interesu građana. Nikad nisam voleo bežanje od izbora. kada se plašite lošeg rezultata ili suda naroda, kao sada opozicija, onda gurate priču kako su izbori skupi, kako nisu potrebni na svake dve-tri godine", kaže on.

Upitan ko će biti kandidat naprednjaka za gradonačelnika kaže da će stranka izaći sa timom ljudi.

"Videćemo ko će formalno prvi na listi, ali imamo dovoljno vremena da se o tome izjasnimo.. Sa rezultatima i jasnom vizijom i konkretnim rokovima razvoja Beograda ćemo izaći pred građane", dodao je on.

Na pitanje šta ako barjak opozicije preuzme Dragan Đilas, Stefanović je uveren da građani "ne boluju od kolektivne amnezije" i da se vrlo dobro sećaju Đilasove vladavine.

On takođe dodaje da će odluka o koaliciji sa Ivicom Dačićem biti doneta vrlo brzo.

"U Beogradu nemamo nesuglasica, sa SPS dobro sarađujemo", dodao je ministar.

Kaže i da je istina da je, kad god je Aleksandar Vučić bio napadan, malo ko u SNS spreman da ga javno podrži i preuzme na sebe deo tih udaraca.


Objavljeno na sajtu rtv.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.