Arhiva » Vesti » Večernje novosti 15.11.2017

Koliko je skuplje plaćanje na rate

Svi trgovci će od subote biti dužni da jasno obaveste kupce koliko ih košta kupovina na čekove banaka. Ko ne označi "podsticaje" za keš - kazna do milion dinara

Večernje novosti sreda, 15. novembar 2017.  |  D. I. K. - S. B.

ODLUKU o kupovini televizora kupac će vagati skoro koliko i pitanje isplati li mu se da uzme stambeni kredit. Trgovci su još od Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga dužni, a od sada imaju i obrazac tačno kako treba, da informišu potrošače ukoliko roba koju pazare nema istu cenu za gotovinu i na - rate. Ko jasno ne označi "podsticaje" za keš vreba kaznu od 100.000 do čak milion dinara.

Za većinu prodavaca tehničke robe i nameštaja primena Pravilnika o obliku i sadržini obrasca ponude finansijske pogodbe, a ona kreće 18. novembra, znači ozbiljnu pripremu. Gde god navode cenu proizvoda, moraće da navedu i tačne iznose, ukoliko se razlikuju, za kupovinu na odloženo.

PROČITAJTE JOŠ - Čekovima plaćamo petinu računa

- Ova obaveza proizlazi iz Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, ali dosad nije postojao obrazac - objašnjava Ranko Grba, urednik portala "Neobilten". - Najjednostavnije rečeno, ovo znači da kupac mora da bude upoznat sa svim detaljima ponude. Da zna koliko je roba ili usluga jeftinija u kešu, koliko procenata je skuplja na rate i kolika je onda godišnja kamata. To moraju da objave i svaki put kada se oglašavaju.

Načelnik odeljenja za kontrolu prometa, sprečavanje nelojalne konkurencije i zaštitu potrošača Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Goran Macura za "Novosti" kaže da se vrlo mali broj pritužbi tržišnoj inspekciji odnosio na to da je jedna cena za proizvod kada se plaća na odloženo čekovima građana, a niža kada se plaća u gotovini.

PROČITAJTE JOŠ - Naplaćuju provizije i za nerealizovane čekove

- Trgovac može jednu vrstu robe prodavati putem prodajnih podsticaja, tako da je najčešće slučaj da je veća cena, koja je u skladu sa kalkulacijom, za robu na odloženo plaćanje, dok je prodajni podsticaj za gotovinsko plaćanje i ta cena je niža nego redovna - objašnjava Macura. - Ako trgovac vidno istakne kako u prodajnom objektu, tako i na oglasnom materijalu ove uslove prodajnog podsticaja to je u skladu sa zakonom i nema mesta za preduzimanje mera. Mećutim, ako trgovac vidno ne istakne ove uslove, tada je u prekršaju i nadležni sud na zahtev tržišnog inspektora mu može izreći kaznu u iznosu od 100.000 dinara do milion dinara.

PROČITAJTE JOŠ - Čekovi važe do daljeg

ISTO ZA SVE NAČINE PLAĆANjA

NE tako veliki broj trgovaca robu i usluge prodaje po jedinstvenoj ceni.

- Kod nas važi jednostavno pravilo, to je poslovna politika firme, cene su jednake za sve - kaže Nikola Ružičić, rukovodilac službe za medije kompanije "Forma ideale". - Cena je identična za sve načine plaćanja i u svim delovima Srbije. To nosi izvesne troškove, ali mi verujemo da je kupcima važna predvidivost i da treba da im je jasno koliki su njihovi troškovi.


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari

Ključne reči

Stambeni krediti Krediti

©2018 Netmark d.o.o.