Arhiva » Vesti » Benchmark 18.11.2017

Test: Alcatel U5 HD (video)

Benchmark subota, 18. novembar 2017.

Alcatel U5 HD poseduje jednu specijalno atraktivnu karakteristiku, a to je cena. U pitanju je veoma povoljna ulaznica u svet Androida 7.0 po ceni od oko 100 EUR-a. Veoma nas je zanimalo koliko telefona dobijate za ovu sumu, tako da smo par nedelja proveli sa ovim uređajem. Utisci su veoma pozitivni i iako postoje određene limitacije u skladu sa ulaznom cenovnom kategorijom, Alcatel U5 HD zapravo predstavlja veoma interesantan pametni telefon.

Nebojša Todorović

Test: Alcatel U5 HD

Alcatel U5 postoiji na tržištu još od februara ove godine, međutim Alcatel je želeo da ponudi pristupačan model sličnih karakteristika sa ipak nešto atraktivnijom prezentacijom. Zašto kažemo prezentacijom? Naime, Alcatel U5 je relativno sličan novom HD modelu, ali je manjkao na poljima koja se vide i kreiraju inicijalni utisak. Tu pre svega mislimo na ekran, a originalni U5 je sa svojim ekranom od 5 inča imao zaista prevaziđenu rezoluciju od 854x480 piksela.

Alcatel je ovaj, verovatno najveći aspekt, unapredio i sada je tu 1280x720 rezolucija koja odaje utisak uređaja sa aktuelnim karakteristikama. Kamere su druge na spisku, a tu je i nešto bolja izrada, tako da su unapređenja mahom ona koja se najlakše vide. Krenimo redom.

U našem slučaju smo dobili uređaj namenjen testiranju od strane novinara, tako da nismo dobili puno "retail" pakovanje. Prema informacijama koje smo pronašli u paketu sa telefonom stiže samo osnovna oprema u vidu punjača, USB kabla, slušalica i dokumentacije, bez nekih specifičnih dodataka. Verujemo da postoji mogućnost i variranja u zavisnosti od tržišta, ali generalno je za očekivati da će se isporučivati samo osnovna oprema.

Imajući u vidu cenovnu kategoriju, Alcatel U5 HD izgleda prilično dobro i ne odaje kategoriju iz koje dolazi, već komotno možete pretpostaviti i da stiže iz nešto više (ne mnogo) klase. Bočni okviri nisu debeli, dok su gornji i donji možda nešto veći, ali je sve u granici prihvatljivog i ne bode oči što je pohvalno.

Leđa su plastična i skidaju se kako bi se dospelo do baterije i slotova za kartice. Dopada nam se činjenica da je plastični poklopac baterije zapravo opremljen teksturom koja čini da telefon ne kliza iz ruke. To znači da će i bez zaštitne maske U5 HD lepo ležati u ruci. Osim što lepo leži, telefon je izuzetno lagan, mada tačan podatak o tome nije iznesen od strane proizvođača. Što se izrade i spojeva tiče, sve je vrlo lepo uklopljeno, a tek pri namernom pritisku može da se javi krckanje plastike. U prevodu, ukoliko ga ne tražite, nećete ga ni naći.

Iznad ekrana na gornjem okviru pronalazimo LED blic, prednju kameru od solidnih 8 megapiksela, senzor blizine, osvetljenja i LED notifikaciju. Ovo je vrlo interesantno, jer na modelima ove kategorije često neka od ovih stavki nedostaje ili je u najboljem slučaju senzor prednje kamere daleko manje robustan po pitanju rezolucije.

Ispod ekrana se nalaze tri kapacitivna senzorska tastera koja nam se ne dopadaju. Jednostavno, to što su malo veći možemo da oprostimo iako čini da uređaj izgleda manje atraktivno. Ipak, razmak između njih je previše veliki tako da zahtevaju neprirodne pokrete da se aktiviraju. Posebno kada je potrebno aktivirati krajnji desni taster palcem dok uređaj držite jednom rukom. Što se njihove reakcije tiče ona je na zadovoljavajućem nivou i tek ponekad "omanu" u konstataciji aktivacije što je i za očekivati.

Kako uređaj ima poklopac ispod koga se kriju kartice, ivice kućišta su veoma čiste i uredne. Na desnom boku se kriju tasteri za pojačavanje i smanjivanje zvuka, kao i "power-on" dugme, dok na levom nema ni jednog detalja.

Konektor od 3.5mm se nalazi na vrhu, dok je microUSB konektor lociran na centralnom delu donje ivice, a tu je i mali otvor za mikrofon.

Uklonimo li plastični poklopac baterije, zatičemo ostatak interesantnih detalja. Pre svega, reč je o dual-SIM uređaju, sa dodatnim slotom za microSD memorijsku karticu. To znači da možete da imate sve tri kartice u telefonu što je pohvalno, jer neretko "high-end" modeli teraju korisnike na kompromis gde možete da birate između druge SIM ili memorijske kartice.


Objavljeno na sajtu benchmark.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.