Izvor: Blic/Kultura arhiva vesti 18.11.2017

Najlepša žena sveta: Indijka odnela pobedu, šesta titula za njenu zemlju

Blic 18.11.2017
Na 67. po redu izboru za Mis sveta pobedu je odnela Indijka Manuši Čilar i to je šesta titula najljepše za njenu zemlju. Isti broj pobeda na izborima za Mis sveta ima i Venecuela. - Hvala svima na neprestanoj ljubavi, podršci i molitvama - navela je… »

Slikarski genije je bio sklon incestu? Dalijeve slike otkrivaju u najmanju ruku čudan odnos prema sestri

Blic 18.11.2017
Fondacija Gala-Salvador Dali otvorila je privremenu postavku u Dalijevom muzeju u Figeresu. Direktorka muzeja, Monse Ager, kaže da je ideja bila da se rekonstruiše Dalijeva prva samostalna izložba u Galeriji Dalmau iz 1925. godine. Dana 14. novembra… »

Hit serija: "Vavilon Berlin", neispričana priča o Nemačkoj i deceniji dekadencije pre nego što je sve otišlo u…

Blic 18.11.2017
Dvadesete godine u Berlinu bile su toliko drugačije od svega što se dešavalo pre i posle toga. Bio je to jedan toliko moderan period, pun slobode i dekadencije, da niko nije mogao ni da zamisli kakve strahote i čekaju... Čuveni nemački reditelj Tom… »

"Sudnji dan" u Jugoslovenkom dramskom

Blic 18.11.2017
Čovek na razmeđi preljube (ličnog) i terorizma (društvenog cunamija) osnovna je nit komada "Sudnji dan" Nila Labjuta, čija je premijera večeras (20.30) na sceni "Studio” Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Reč je o duodrami, radnja se dešava dan… »

Gorčin Stojanović: Pisci i autoritarni poredak

Blic 18.11.2017
Nema tog autoritarnog poretka koji nije imao svoje pisce ili, bar, one koji su u stanju da ga opravdaju. Kao što je, uostalom, i suprotno: svako doba i svaki režim, svaka vlast i svaki poredak, nužno imaju svoje osporavatelje među piscima. I drugima… »

Miroljub Vučković: Gde je Istok?

Blic 18.11.2017
Povodom 27. filmskog festivala u Kotbusu... "Internešenel Herald Tribjun", danas poznat samo kao "Njujork tajms", jedan od najuticajnijih svetskih dnevnika, svojevremeno je objavio vest da je Viktorija Bekam po selidbi u Madrid, gde je njen suprug počeo… »

Klavirski dvojac ulepšao vožnju od "Vuka" do Pristaništa

Blic 17.11.2017
U čast 80. rođendana Muzičke akademije, klavirski sastav "LP duo" rešio je da Beograđanima upriliči nesvakidašnju i kreativnu proslavu. Naime, oni su čitava dva sata izvodili klasična dela - u tramvaju! Sugrađani koji su između 16 i 18 sati… »

Da li je ovo najuticajnije delo u istoriji kapitalizma?

Blic 17.11.2017
Oko 1495. Leonardo da Vinči lično zapisao je u jednu od svojih čuvenih beležnica listu stvari koje treba da uradi. Te liste, napisane obrnutim rukopisom (koji se čita u ogledalu), zajedno sa pratećim skicama, naprosto su veličanstvene: "Pronađi… »