Izvor: Danas/Kultura arhiva vesti 18.11.2017

"Orfej" konačno i na srpskoj operskoj sceni

Danas 17.11.2017
Opera Klaudija Monteverdija "Orfej", koja se u istoriji muzike smatra prvim sačuvanim delom u ovom žanru, 410 godina posle premijere u Mantovi, u subotu 18. novembra u Operi i teatru Madlenianum biće prvi put izvedena na operskoj sceni u Srbiji. Reč… »

Pozorišna harmonija o dubini ljudske duše

Danas 18.11.2017
Povicima „bravo“, dugotrajnim aplauzom i, za sada, najvišom ocenom - 4.81, publika Jugoslovenskog pozorišnog festivala - Bez prevoda u Užicu je nagradila predstavu „Ivanov“ (A.P. Čehov/Tatjana Mandić Rigonat) u izvođenju glumaca NP Beograd… »

Srbija je postala postratna freska

Danas 18.11.2017
Priroda zla je uvek banalna i ulična, Zlo nije ideja, ni ideologija, već može da nastane i bez namere da zaista budemo zli, a svođenje ljudi na razne obrasce jeste početak zla, kaže u razgovoru za Danas Igor Vuk Torbica, mladi i uspešni pozorišni… »

Završen 8. Green fest

Danas 18.11.2017
Nakon projekcije filma „Doba posledica“ u Domu omladine, sinoć je zavtoren 8. Međunarodni festival zelene kulture „Green fest“. Ovogodišnji festival je, po rečima urednice programa Ivane Jovčić, bio najposećeniji do sad, sa 20 odsto više… »

Dogodine u isto vreme

Danas 18.11.2017
Na mnogaja ljeta... (Srpski domaćin) SVETI KOZMA I DAMJAN Beograd, krug dvojke, slavski pojas. Svetogorska 156. Naveče uoči Vračeva. Penzioner Veliša Lazarević pali kandilo... Oko njega ukućani: žena mu Bisenija, ćerka Svetlana i njen muž Nenad… »

Festival Mater Terra u Dečijem kulturnom centru

Danas 17.11.2017
Povodom obeležavanja 20. novembra - dana donošenja Deklaracije o pravima deteta, Centar za dramu u edukaciji i umetnosti CEDEUM organizuje Festival Mater Terra (lat. "majka zemlja") koji promoviše nove modele susreta koji nisu zasnovani na takmičenju… »

Izgubljeni u ravnici i vremenu

Danas 17.11.2017
Nakon promocija u Novom Sadu na konferenciji "Book Talk 2017" i Međunarodnom sajmu turizma, kao i u Beogradu na Međunarodnom sajmu knjiga, knjiga "Izgubljeni u ravnici" krenula je na svoju "vojvođansku turneju", među narode i mesta o kojima govori… »

Zagrebačke „Priče iz Bečke šume“ o zlu i malograđanštini

Danas 17.11.2017
Četvrte večeri Jugoslovenskog pozorišnog festivala - Bez prevoda u Užicu, publika je gledala vizuleno atraktivnu i angažovanu predstavu „Priče iz Bečke šume“ (Eden fon Horvat/Igor Vuk Torbica) u izvođenju Kazališta Gavela iz Zagreba. Tekst… »