Arhiva » Vesti » Politika 19.11.2017

Obeleženo 139 godina rada Kolarčeve zadužbine

Politika nedelja, 19. novembar 2017.

Povodom 139 godina rada Zadužbine Ilije M. Kolarca, danas su dodeljene plakete Odbora za izuzetan doprinos programskoj delatnosti i Godišnja nagrada Galerije za najbolju samostalnu izložbu u sezoni 2016/2017.

Ovogodišnji dobitnici Plakete Kolarčeve zadužbine su Dr Mira Radojević, vanredna profesorka na Katedri za istoriju Jugoslavije Odeljenja za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Janoš Deže, direktor Mađarskog kulturnog instituta „COLLEGIUM HUNGARICUM”, Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, i Fakultet likovnih umetnosti. Likovni umetnik iz Novog Sada Milan Kulić dobitnik je Godišnje nagrade Galerije za 2016/2017. Priznanja je uručila predsednica Odbora Kolarčeve zadužbine Nada Popović Perišić.

U muzičkom delu programa nastupio je violinista Dušan Panajotović, najuspešniji mladi muzičar u 2016. po izboru Udruženja muzičkih umetnika Srbije.

Pozdravljajući prisutne, upravnica Jasna Dimitrijević je istakla da je 139. godinu rada Kolarčeve zadužbine obeležilo pet stvari - otvorena je Digitalna galerija, Artbioskop Kolarac ima sve više posetilaca, uspešno je završen projekat Tejk over, partnerski projekat u okviru programa Kreativne Evrope čiji je cilj razvoj publike, organizovano je mnogo više naučnih skupova i konferencija gde smo dokazali da smo prostor za predstavljanje novih naučnih dostignuća i za obrazovanje šire publike, a godinu završavamo kupovinom klavira, „stenvej”.

„Kupovinom ovog klavira dokazujemo da smo reprezentativna dvorana u regionu u narednom periodu. Sredstva su prikupljena kroz akciju koja je trajala od 2014. do 2017. u kojoj su učestvovali naši umetnici u inostranstvu, naši umetnici u Srbiji, pojedinci, kompanije, a najveći deo sredstava je obezbeđen po konkursu Ministarstva pravde Republike Srbije”, rekla je upravnica Kolarčeve zadužbine Jasna Dimitrijević.

Ilija Milosavljević Kolarac (1800-1878) srpski trgovac, sa izuzetnim razumevanjem značaja kulture i prosvete, ostavio je testamentom svu svoju imovinu prosveti i kulturi svoga naroda, osnivajući 1877. godine dve velike zadužbine: Književni fond (do danas je prevedeno i odštampano preko 200 književnih, naučnih i dela iz oblasti kulture) i Univerzitetski fond koji je bio namenjen podizanju Kolarčevog narodnog univerziteta, za predstavljanje naučnih, književnih i kulturnih dostignuća obrazovanih ljudi tadašnjeg vremena.

Zgrada Kolarčevog narodnog univerziteta podignuta je 1932. godine (arhitekta Petar Bajalović). Programska delatnost na Kolarcu počela je 19. oktobra 1932. godine, a prvi koncert u Velikoj dvorani održan je 4. februara 1932. godine.

Od osnivanja do danas Kolarčeva zadužbina poštuje volju ostavitelja da njegova imovina bude trajno namenjena kulturi, umetnosti i obrazovanju srpskog naroda. Od 1968. godine Odbor Zadužbine Ilije M. Kolarca svake godine dodeljuje Plaketu Kolarčeve zadužbine za izuzetan doprinos razvoju programa Zadužbine, a od 1977. godine Godišnju nagradu Galerije za najbolju izložbu u protekloj izlagačkoj sezoni. (Tanjug)


Objavljeno na sajtu politika.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Obeleženo 139 godina rada Kolarčeve zadužbine

RTV nedelja, 19. novembar 2017.

Obeleženo 139 godina rada Kolarčeve zadužbine

RTS nedelja, 19. novembar 2017.

Obeleženo 139 godina rada Kolarčeve zadužbine

B92 nedelja, 19. novembar 2017.

Komentari

Ključne reči

Jugoslavija

©2018 Netmark d.o.o.