Arhiva » Vesti » RTV 19.11.2017

Kod nasilja ključni prevencija i vaspitanje

BEOGRAD - Savet za prava deteta baviće se prevencijom nasilja, "decom ulice" i svim aspektima, ne samo analize, već i prevencije ovog problema, izjavila je ministarka bez portfelja i predsednica ovog Saveta, Slavica Đukić Dejanović.

RTV nedelja, 19. novembar 2017.  |  Tanjug
RTV: Kod nasilja ključni prevencija i vaspitanje

Ona je, gostujući na televiziji Pink, rekla da će ministri i državni sekretari u ponedeljak odgovarati na "mali milion" pitanja koja će postavljati deca.

"Nadam se da će donosioci odluka biti suočeni sa nekim činjenicama koja izviru iz dece", rekla je Đukić Dejanović, dodajući da će lično ići da odgovara na pitanja i da je dobro ponekad razmišljati iz perspektive deteta.

Prema njenim rečima, budućnost zavisi od toga kakav deca imaju pogled na svet, stoga je bitno osigurati da deca vide što šire.

Srbija se nalazi na 40. mestu po indeksu prekinutog detinjstva, gde su indikatori prekid obaveznog osnovnog školovanja, najčešće kod Roma i među seoskom populacijom i prevremena trudnoća maloletnica, objašnjava Đukić Dejanović.

Ona navodi da bi trebalo popravljati uslove i viziju dece kroz obrazovni sistem.

Dodaje da je smanjivanje razlika među decom i pravo deteta da se školuje visoko na listi prioriteta.

"Osamnaest odsto naše dece radi u neadekvatim uslovima. Ako jedno dete radi fizički teške poslove više od jednog sata nedeljno, smatra se da je to potpuno neprimereno. To je objektivni indikator koji važi za ceo svet. Mi još uvek imamo takvu decu. O trgovini da ne govorimo. Vršnjačko nasilje i porodično nasilje, koje je najčešće usmereno prema deci, je takođe realnost. Ne samo fizičko nego psihološko i seksualno", rekla je Đukić Dejanović.

Ona kaže da je na današnjoj generaciji da reaguje i postavi primer budućim generacijama, koje prate model prethodnih.

Nasilje nad decom ne može da se rešava onda kad se uoči. Đukić Dejanović smatra da prevencija mora da počne i pre toga. Rešenje, objašnjava, treba tražiti kroz vaspitanje - kako u porodici tako i kroz vaspitne ustanove

"Problem je što se veliki broj bavi posledicama, mi mislimo da nasilje koje ima i crtu u ličnosti treba prepoznavati u korenu, tamo gde dete prvi put ispoljava agresiju na svog druga, na životinju, takvo dete treba usmeriti na sport, da troši svoju energiju", kaže ministarka Đukić Dejanović.


Objavljeno na sajtu rtv.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.