Arhiva » Vesti » Večernje novosti 20.11.2017

Biće onako kako domaćini kažu Šabac: Referendum o trošenju novca 3. decembra

U Šapcu za 3. decembar najavljen referendum o trošenju novca koji se vraća od naplate poreza na imovinu. Gradonačelnik već razgovarao sa ljudima iz Varne, Grušića, Nakučana, Sinoševića...

Večernje novosti ponedeljak, 20. novembar 2017.  |  A. DELIĆ

POSLE razgovora sa domaćinima u selu Varna kod Šapca, kojem su prisustvovali i ljudi iz susednog Grušića - gradonačelnik Nebojša Zelenović nije krio zadovoljstvo diskusijom o tome kako će biti potrošen novac naplaćen na ime poreza na imovinu, pa je najavio da će lokalna samouprava 3. decembra u više mesta organizovati svojevrsne referendume i sugrađanima omogućiti da se izjasne o tome šta im je najpotrebnije.

- Želim da čujem sve dobre ideje. Ne govorimo o politici, već o vašim stvarnim potrebama i načinu kako da unapredimo kvalitet života. Odluka kojom smo omogućili žiteljima seoskih i prigradskih mesnih zajednica da se glasanjem izjasne o tome kako će biti potrošen novac od njihovog poreza je jedinstvena u Srbiji i verujem u to da će probuditi novu energiju - istakao je Zelenović i podsetio na to da je naplata čak tri puta veća od kada se sprovodi odluka da se novac vraća u seoske i prigradske mesne zajednice.

Inače, domaćini iz Varne imaju sedam predloga i smatraju da sredstva koja premašuju dva miliona dinara treba uložiti u rekonstrukciju niskonaponske mreže, uličnu rasvetu, održavanje groblja, popravku nekategorisanih puteva, izradu trotoara, popravku protivgradne kućice, pomoć kulturno-umetničkom društvu i nabavku novih koševa na lokalnom igralištu.

U pocerskom selu Grušić, opet, postoji ideja o kopanju dubinskog bunara koji će služiti svima, a ovaj predlog potkrepljuju činjenicom da se gotovo 140 domaćinstava aktivno bavi poljoprivrednom proizvodnjom, pa su u letnjim mesecima primorani da vodu za napajanje i zalivanje dovlače iz drugog sela. Za ovaj posao bi trebalo izdvojiti 900.000 dinara.

Meštani listom imaju veoma konkretne predloge

Gradonačelnik Zelenović se sreo i sa ljudima iz Nakučana koji bi voleli da 800.000 dinara - koliko im je na raspolaganju - ulože u pošljunčavanje puta od Lazinog dućana do Broda, te da prošire mrežu ulične rasvete. Od dela sredstava bi izgradili Parohijski dom, uknjižili groblje i završili kapele, te uredili svlačionice na igralištu seoskog fudbalskog kluba.

U Sinoševiću meštani smatraju da su im prioriteti postavljanje rasvete oko spomenika, sređivanje ograde kraj puta, postavljanje klupa i klackalica, uređenje Doma kulture i rešavanje dugogodišnjeg problema oko imovinsko-pravnog statusa centra sela...


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.