Arhiva » Vesti » Večernje novosti 20.11.2017

Deževa kraj Novog Pazara Čekaju pomoć države i dijaspore za izgradnju hrama

Zbog nedostatka novca neizvestan završetak hrama posvećenog Svetom Savi u Deževi

Večernje novosti ponedeljak, 20. novembar 2017.  |  M. NIĆIFOROVIĆ

IAKO je od polaganja kamena temeljca za hram posvećen Svetom Savi u Deževi kraj Novog Pazara proteklo već pet godina, još je neizvesno kada će ova svetinja biti završena. Ako je suditi po dosad urađenom i sredstvima na računu Odbora za izgradnju, radovi će potrajati godinama....

Rukovodilac radova inženjer Radiša Biorac kaže da se ovoga leta radilo malo, odnosno onoliko koliko je bilo novca i građevinskog materijala, a svega je očekivao znatno više.

- Završavamo mermerni venac oko centralne kupole, radovi su komplikovani, teški i skupi, ali se nadamo da ćemo ih završiti pre zime - precizira Biorac i naglašava da je najviše novca, oko 50.000 evra, potrebno za bakarni "pokrivač", mermerne podove, unutrašnje i spoljašnje radove, malterisanje, fasadu...

Paroh deževski Ivan Jeremić naglašava da je za kompletan završetak hrama u slavu Svetog Save potrebno oko 300.000 evra, što je za vernike u Starom Rasu ogroman novac.

Ivan Jeremić

- Ovo neće biti samo još jedna crkva u Nemanjinoj postojbini, već i brana seobama ovdašnjih Srba... Zato očekujemo pomoć sve naše braće iz Evrope, ali i sa svih drugih meridijana, gde god ih ima - ističe Jeremić i precizira to da je Deževa sveto mesto, na kojem su Nemanjići stvarali prvu srpsku državu, gde je Sveti Sava rođen i kršten, odakle je krenuo u svet.


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Novi Pazar

©2018 Netmark d.o.o.