Izvor: Dojče vele arhiva vesti 24.11.2017

„Jasno je odakle ovo dolazi“

Dojče vele 24.11.2017
Legitimno je pravo ljudi da budu nezadovoljni stanjem u Pokretu slobodnih građana, ali neke optužbe su nedostojne i podle, kaže u intervjuu za DW Saša Janković. Kritičarima poručuje: „Ostavite se moje porodice.“. DW: Mnogo je bilo optužbi na… »

Sumnje u „onog kojeg smo čekali“

Dojče vele 24.11.2017
Za osam meseci je Saša Janković od velike nade opozicije postao čovek kojeg najbliži saradnici napuštaju uz teške optužbe. Tome se pridružilo više izvora DW iz samog pokreta. Saša Janković prvi put odgovara na optužbe. „Saša Janković… »

Mladiću presuđeno, šta s „Herceg-Bosnom“?

Dojče vele 24.11.2017
U Hrvatskoj su zadovoljni prvostepenom presudom koju je Haški sud izrekao ratnom komandantu vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću. Istovremeno, u Zagrebu sa zebnjom očekuju novu presudu liderima „Herceg Bosne“. Izostala je nervoza pre televizijskog… »

Putin u sirijskoj klopci

Dojče vele 24.11.2017
Uz pomoć Rusije, predsednik Sirije Bašar al Asad je za samo godinu dana proširio oblasti koje kontroliše sa 19 na više od 50 procenata. I pored toga, Putin se zaglavio u Siriji, smatra Konstantin fon Egert. Uspeh Kremlja – možda privremen, kao… »

Trodnevna žalost u Egiptu

Dojče vele 24.11.2017
U jučerašnjem napadu na Sinaju u Egiptu, poginulo je najmanje 305 ljudi, a 128 je ranjeno. Egipatska avijacija je tokom noći bombardovala skrovišta "terorista" osumnjičenih za ovaj napad, jedan od najkrvavijih u Egiptu. Zasad niko nije preuzeo… »

Dobra zarada u sezoni popusta

Dojče vele 24.11.2017
Danas je „Crni petak“ (Black Friday), dan kada trgovci nude velike popuste, pre svega na internetu, ali i u prodavnicama. O tome za DW govori stručnjak za internet-trgovinu Oliver Brimers. „Kiber-ponedeljak“ (Cyber Monday) ili recimo današnji… »

Deca IS

Dojče vele 24.11.2017
Nakon povlačenja iz „Islamske države“ (IS) mnogi nemački državljani sede u zatvoru, neki zajedno sa svojom decom. Uslovi života u zatvoru su problematični i vlasti se sada bore za budućnost te dece. Početkom jula, jedan video-snimak iz grada… »

Borba za vlast među separatistima?

Dojče vele 24.11.2017
Prisustvo naoružanih osoba u Lugansku raspiruje spekulacije o borbi za vlast među istočnoukrajinskim separatistima. Sve podseća na dane ruske aneksije krimskog poluostrva. Kolona od desetak vojnih vozila prolazi kroz grad u mraku. Vide se samo obrisi… »

Ništa bez jezika

Dojče vele 24.11.2017
Jezik je moćno sredstvo sporazumevanja. On može da spaja ljude ili da među njima stvara duboke rovove. Ali, on je neophodan svakome ko zaista želi da stigne u svoju novu domovinu, piše Karmen-Frančeska Bančiju. Na moju ljubav prema jeziku i… »

Sve oči uprte u SPD

Dojče vele 24.11.2017
Nakon neuspeha pregovora o formiranju koalicije Demohrišćana, Liberala i Zelenih, sve je više komentatora koji smatraju da ne bi bilo loše da Socijaldemokrate ipak pristanu da preuzmu vlast sa CDU. Merkiše odercajtung (Frankfurt na Odri): „Da li su… »