Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 26.11.2017

Mediji: Hag presudom Mladiću amnestirao Miloševića

Al Jazeera 26.11.2017
'Jutarnji list' navodi da je fusnota 15357 abolirala Slobodana Miloševića i Beograd od odgovornosti za rat u BiH. Haški sud je u presudi Ratku Mladiću amnestirao Slobodana Miloševića i Beograd od odgovornosti za rat u Bosni i Hercegovini, tiho, ne… »

VIDEO: Erupcija vulkana na Baliju, nekoliko sela pod pepelom

Al Jazeera 26.11.2017
Vulkan na planini Agung eruptirao je u subotu uvečer i tri puta jutros izbacujući pepeo 4.000 metara u zrak. #MountAgung erupting this morning in #Bali #Indonesia #GunungAgung pic.twitter.com/M0jAZfz49P — NoahJon Marshall (@NoahJonMarshall) November… »

Postgenocidni genocid

Al Jazeera 26.11.2017
Svrha i metode kao 'podloga' i 'sredstvo' činjenja ratnih zločina, ostaju i dalje metoda vladanja ljudima na ovim prostorima. Probajmo ovakav eksperiment: da navode iz prošlonedeljne presude Ratku Mladiću, posebno one o svrsi, nameri, metodama i… »

'Senke nad Balkanom' kao 'Igra prijestolja'

Al Jazeera 26.11.2017
U historijskom trileru međusobno se isprepliću elementi misterije, krimića i detektivskog žanra te čak i horora. U knjizi Balkan kao filmski žanr, pokušavajući definisati fenomen "Balkana", Nevena Daković piše: "Balkan nije samo geografska i… »

Stradanje civila u ruskom napadu na sirijsku enklavu

Al Jazeera 26.11.2017
Najmanje 20 civila ubijeno je u zračnim udarima vladinih snaga na dvije regije ratom opustošene Sirije. U zračnim udarima na Istočnu Ghoutu, u blizini Damaska, ubijeno je najmanje 20 civila, javlja reporter Al Jazeere. Ofanziva vladinih snaga na… »

Nastavljeni protesti u Pakistanu nakon sukoba

Al Jazeera 26.11.2017
Dan nakon sukoba s policijom u kojima je poginulo šest osoba, protest u Islamabadu nastavljen u još većem obimu. Pakistanski demonstranti koji sedmicama blokiraju glavni prilaz Islamabadu nastavili su dan poslije sukoba s policijom u kojima je poginulo… »

Knjiga dječaka koji je preživio logor 'Herceg-Bosne'

Al Jazeera 26.11.2017
Jasmin Hodžić bio je tek dijete kada je deportovan u civilni logor, a njegov otac u zloglasne koncentracione logore 'Herceg-Bosne'. Jasmin Hodžić rođen je u Stocu 1984. godine. Tek što je krenuo u školu, u BiH je počeo rat, pa bio je primoran… »

Suđenje Stanišiću i Simatoviću zadire u srce Miloševićevog režima

Al Jazeera 26.11.2017
Osuđujuća presuda bi povezala samo srce Miloševićevog režima, a to je bio Resor državne bezbjednosti, sa zločinima srpskih trupa u BiH. Nakon što je haško sudsko vijeće pod predsjedanjem nizozemskog suca Alphonsa Orieja u prvostupanjskoj… »

Komentari na presudu Mladiću lede krv u žilama

Al Jazeera 26.11.2017
Medijski napisi u slavu koljača ipak nisu najstrašnija stvar, jer, oni oni samo rade 'svoj posao'. Presuda Ratku Mladiću ni za jotu nije promenila javno mnjenje u Srbiji. Mediji se mahom ponašaju kao da je reč o još jednom poglavlju antisrpske… »

Jovanka Matić: Vučiću je sve borba, a on je uvijek pobjednik

Al Jazeera 26.11.2017
Više od dvije petine građana Srbije politiku vide kao borbu između dobra i zla, kaže dr. Jovanka Matić. Rast uticaja populističkih stranaka i pokreta u zemljama Evropske unije i izbor Donalda Trampa za predsednika Sjedinjenih Američkih Država… »