Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 02.12.2017

Dačić: Hrvatska se treba suočiti sa prošlošću

Al Jazeera 02.12.2017
Ministar vanjskih poslova Srbije kaže da Hrvatskoj ponajmanje treba da napada Srbiju povodom sukoba Hrvata i Bošnjaka. Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić nazvao je licemjernim komentare hrvatskih zvaničnika povodom posljednje presude… »

Izrael izveo raketni napad na vojne ciljeve kod Damaska

Al Jazeera 02.12.2017
Meta napada bila su vojna postrojenja, a sirijska vlada tvrdi da je u protivudaru uništila dvije izraelske rakete. Izrael je izveo raketni napad na vojne pozicije u blizini sirijske prijestolnice Damaska tokom noći, javlja sirijska državna televizija… »

Mediji: Bivši egipatski premijer deportiran iz UAE-a

Al Jazeera 02.12.2017
Ahmed Shafiq, koji je najavio je kandidaturu na egipatskim predsjedničkim izborima 2018, stigao je u Kairo. Bivši egipatski premijer Ahmed Shafiq, čija je porodica saopćila da je deportiran iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, stigao je u Kairo, javio je… »

Poplave u Albaniji: Jedna osoba poginula, hiljade kuća pod vodom

Al Jazeera 02.12.2017
Najugroženiji je jug Albanije, gdje je zbog izlijevanja rijeke Vjose poplavljeno 300 kuća. Albanija se suočava sa velikim kišnim padavinama zbog kojih je došlo do izlijevanja rijeka i evakuacije stanovništva u nekoliko opština. Jedna osoba je… »

Vanredna situacija zbog poplava na jugu Srbije

Al Jazeera 02.12.2017
Vlasotince i okolna sela pogođeni obilnom kišom i naglim otapanjem snijega, prekinuto vodosnabdijevanje. Vanredna situacija zbog problema izazvanih obilnim padavinama proglašena je danas u Srbiji u opštini Vlasotince i u selima Šišava, Donja… »

MUP Srbije najavljuje žalbu Interpolu zbog Haradinaja

Al Jazeera 02.12.2017
Premijer Kosova je uklonjen sa Interpolovog spiska traženih na osnovu potjernice iz Srbije. Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije uputit će inicijativu Ministarstvu pravde i Tužilaštvu za ratne zločine kako bi zajedno uložili žalbu na… »

Brammertz: Ratni zločinci nisu heroji

Al Jazeera 02.12.2017
Spaljivanje sela, protjerivanje i poticanje vojnika na masovno silovanje nisu herojski činovi, kaže haški tužilac. Haški tribunal nije politička ustanova i na njemu se nije sudilo narodima nego odgovornima za teške ratne zločine i kršenje… »

Petritsch: Bez crtanja novih granica na Balkanu

Al Jazeera 02.12.2017
Wolfgang Petritsch kaže da je BiH najslabija karika u regiji, a da Srbi jedino u EU mogu biti ujedinjeni. Nekadašnji specijalni izaslanik Evropske unije za Kosovo i bivši Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Wolfgang Petritsch izjavio je da… »

Pjongjang vjeruje da je dostigao nuklearnu jednakost sa SAD-om

Al Jazeera 02.12.2017
Sjeverna Koreja sebe smatra nuklearnom državom i ne treba priznanje Zapada, kaže predstavnik ruske Dume. Sjeverna Koreja sebe je nezavisno proglasila nuklearnom državom i ne treba joj priznanje Zapada kao uvjet za pregovore o rješenju za Korejski… »

Todorić pravno osporava 'Lex Agrokor'

Al Jazeera 02.12.2017
Ivica Todorić traži ocjenu ustavnosti zakona o vanrednoj upravi u kompanijama od sistemskog značaja. Ivica Todorić traži od Ustavnog suda Republike Hrvatske da ocijeni ustavnost zakona poznatog kao 'Lex Agrokor'. "Kao što sam najavio, Ustavnom sudu… »