Izvor: Večernje novosti/Kultura arhiva vesti 02.12.2017

Šarm kratkih priča

Večernje novosti 02.12.2017
Ugledni slovenački pisac Andrej Blatnik o knjizi "Kapiraš?". Svaka reč može biti kobna greška, ako nije prava. JEDAN od najpoznatijih i najprevođenijih savremenih slovenačkih pisaca, Andrej Blatnik, gost Srpskog PEN centra i učesnik panela "Evropa… »

"Šansa" čeka Vaska Popu

Večernje novosti 02.12.2017
Spomenik velikom srpskom pesniku biće podignut sledeće godine u Tašmajdanskom parku. Neobično obeležje, kao i njegovo delo, predstaviće ga kako sedi za kafanskim stolom. VELIKANU srpske poezije Vasku Popi, uz spomen-ploču na zgradi u kojoj je… »

Intervju Denis Kote: Ne možeš da preživiš van sistema

Večernje novosti 02.12.2017
Društvena nepomirenost sa centrima moći može da utiče da svet konačno postane bolji. GOST 23. Festivala autorskog filma bio je kanadski reditelj i kritičar Denis Kote, čiji je film "Tako meka koža" prikazan u okviru Glavnog programa. Jednog od… »

"Rapsodija" na sceni

Večernje novosti 02.12.2017
Mjuzikl u Srpskom narodnom pozorištu. VIŠE od 60 učesnika okupio je mjuzikl "Vojvođanska rapsodija" po delu "Selo Sakule, a u Banatu" Zorana Petrovića, a u režiji Vladimira Lazića, koji će premijerno biti izveden večeras na sceni "Jovan… »

Sudbine masona i doseljenika

Večernje novosti 02.12.2017
Uručena nagrada Draganu Kolareviću i Tihomiru Nestoroviću za istorijski roman. NAGRADA "Janko Veselinović" za najbolji istorijski roman na srpskom jeziku, objavljen prošle godine, uručena je na jučerašnjoj svečanosti u UKS Draganu Kolareviću za… »

Fotografije Stanka Kostića: Baština Srbije

Večernje novosti 01.12.2017
Tokom novembra, postavka fotografija “Moja Srbija” Stanka Kostića je s mnogo uspeha gostovala u sali Vojvodskog doma u poljskom gradu Kijelcu. SVAKI čovek, kako kaže Ivo Andrić, ima potrebu da priča. Priča je pokušaj da se nešto očuva… »

Dnevnik zabluda: Zgrade duhovi

Večernje novosti 01.12.2017
I posle četiri izvršene legalizacije, u Srbiji postoji neverovatno veliki broj bespravno podignutih objekata. Oni se svrstavaju u kategoriju “zgrada duhova” jer zvanično “ne postoje”. Poznat je slučaj iseljenika sa naših prostora u Švedsku… »