Kultura arhiva vesti 02.12.2017

"Nagon da prekinem je postao toliko jak, da nisam mogao da ga se otarasim"

B92 02.12.2017
Odluku o završetku svoje karijere oskarovac Danijel Dej Luis doneo je tokom snimanja filma "Phantom Thread" (Fantomska nit) Pola Tomasa Andersona, u kome tumači ulogu modnog kreatora Rejnoldsa Vudstoka. On toliko ušao u lik da je za potrebe snimanja… »

Dodeljene nagrade FIPRESCI i UFUS-a

B92 02.12.2017
Nagrada Srpskog ogranka FIPRESCI za najbolji film u Glavnom programu 23. Festivala autorskog filma pripala je ostvarenju "Kad dan nije imao ime" prema scenariju Teone Strugar Mitevske i Elme Tataragić i u režiji Mitevske. Žiri u sastavu: Tomislav… »

Svoje junake oljuštio sam do korena

Politika 02.12.2017
Svugde je aktuelno to koliko različitosti jedna zajednica može da izdrži, gde se one doživljavaju kao bogatstvo, a gde postaju ograničenje. Poznati slovenački pisac Andrej Blatnik bio je učesnik dvodnevne panel diskusije Srpskog PEN-a „Evropa… »

Gran pri 23. FAF-a filmu „Felisite” Alena Gomisa

Politika 02.12.2017
Gran pri „Aleksandar Saša Petrović” 23. Festivala autorskog filma pripao je ostvarenju „Felisite” Alena Gomisa, koji je snimljen u koprodukciji Francuske, Belgije, Senegala, Nemačke i Libana, saopšteno je večeras u Domu omladine Beograd na… »

Izložba “FiIdelium“ u Kući kralja Petra

Studio B 02.12.2017
U Kući kralja Petra na Senjaku održana je kolektivna izložba devet umetnika pod poetičnim nazivom “FiIdelium“. Kustos Dušan Zlokolica navodi da, iako su različite slikarske poetike u pitanju, prikazane umetnike povezuje strast ka duhovnim… »

Čerčil u eri Trampa: Kako je "Najmračniji čas" probudio ljubav Amerikanaca prema čuvenom britanskom premijeru

Blic 02.12.2017
Film o Vinstonu Čerčilu u kojem britanskog premijera igra Geri Oldman, "Najmračniji čas" (Darkest Hour), imao je nedavno svetsku premijeru u SAD, gde je započeo trku za Oskara. Zašto ovo delo budi ljubav u Amerikancima prema čuvenom premijeru… »

Gran pri 23. FAF-a filmu „Felisite“ Alena Gomisa

Studio B 02.12.2017
Gran pri „Aleksandar Saša Petrović“ 23. Festivala autorskog filma pripao je ostvarenju „Felisite“ Alena Gomisa, koji je snimljen u koprodukciji Francuske, Belgije, Senegala, Nemačke i Libana, saopšteno je večeras u Domu omladine Beograd na… »

Lubardina južnoamerička misterija

Politika 02.12.2017
Ne može nedvosmisleno da se utvrdi koje je njegovo delo dobilo priznanje na Bijenalu u Sao Paolu 1953, koliko je slika tada otkupljeno i koliko ih je vraćeno, kaže kustoskinja Dina Pavić. Bio sam u Sao Paolu, pregledao sve paviljone i mogu ti reći… »

Džej Zi priznao da je imao ljubavnicu: Varao sam Bijonse!

Kurir 02.12.2017
- Morate da preživite. Zato se prebacite u taj način preživljavanja i šta se onda dogodi? Zatvorite sve emocije. Čak i sa ženama. Ne možete da se povežete ni sa kim. U mom slučaju to je bilo veoma duboko. Od toga sve kreće - neverstvo -… »

Intimna ispovest miloša bikovića: Glumac otkrio kada traži spas u veri i u kojim situacijama lije suze!

Kurir 02.12.2017
Pored novog filma na kom je vredno radio, Miloš Biković je otkrio detalje i iz privatnog života. U filmu tumačite lošeg momka, a svakodnevno smo u prilici da vidimo da loši momci ne prolaze baš najbolje i da vrlo rano okončaju život. U ovom… »