Arhiva » Vesti » B92 07.12.2017

"Velika vest za Srbiju: Za 3 god. velikom brzinom"

Beograd -- Početak modernizacije pruge Beograd-Budimpešta je važna vest jer je reč o jednom od najvećih projekata.

B92 četvrtak, 7. decembar 2017.  |  Â Tanjug
B92: "Velika vest za Srbiju: Za 3 god. velikom brzinom"

Kako je rekao dekan Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Nebojša Bojović, zahvaljući ovom pojektu će Srbija za tri godine imati vozove velikih brzina.

Bojović je naveo da je bitno da se Srbija pojavi na TENT mreži koja, kako kaže, predstavlja mrežu evropskih koridora i ''put ka integeraciji u EU''.

''Postoje sistemi u železnickom saobraćaju koji omogućavaju da se jednim vozom prođe kroz sve teritorije. Radi se o jednom o najvećih projekata i u roku od tri godine, mislim da ćemo moći da se pohvalimo vozovima velikih brzina", rekao je dekan za RTS istakavši da je Srbija zemlja tranzita i da treba da koristi prednosti Koridora 10.

Bojović smatra da je privilegija, ali i odgovornost što je Beograd izabran za sedište Transportne zajednice Zapadnog Balkana koja podrazumeva, kako je naveo, integraciju prostora od 20 miliona ljudi.

''Ovo znači mogućnost investicija, skraćenje transporta, brži protok robe, ''smart'' prevoz po standardima što znači da počiva na digitalizaciji i podrazumeva očuvanje životne sredine. To su prednosti i privilegija je što ce Beograd biti motor te priče", naveo je Bojović.

Prema njegovoj proceni u narednih 20 godina transportna tražnja na planeti biće udvostručena, a planirani auto-put Beograd-Sarajevo, kako je rekao, ima nekoliko mogućih alternativnih trasa.

"Tu struka treba da da odgovor. Postoje saobraćajne studije, a ideja je da on povezuje ljude i isključivo tako mu treba pristupiti", uveren je dekan Saobraćajnog fakulteta.


Objavljeno na sajtu b92.net »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

"Brzi vozovi u Srbiji realnost za tri godine"

Radio 021 četvrtak, 7. decembar 2017.

Brzi vozovi u Srbiji realnost za tri godine

RTV četvrtak, 7. decembar 2017.

"Brzi vozovi u Srbiji realnost za tri godine"

Blic četvrtak, 7. decembar 2017.

Brzi vozovi u Srbiji realnost za tri godine

Dnevnik četvrtak, 7. decembar 2017.

"Vozovi velikih brzina realnost za tri godine"

RTS četvrtak, 7. decembar 2017.

Komentari

Ključne reči

Budimpešta EU

©2018 Netmark d.o.o.