Arhiva » Vesti » Danas 07.12.2017

Kolo na Uneskovoj listi kulturnog nasleđa

Danas četvrtak, 7. decembar 2017.  |  Piše: Danas Online Piše: FoNet

Kolo, tradicionalna narodna igra, upisano je na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Odluku o upisu kola doneo je Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa, na svom 12. redovnom zasedanju koje se održava na ostrvu Čedžu, u Južnoj Koreji.

"Upis kola na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva predstavlja veliki uspeh za srpsku kulturu i u velikoj meri doprineće da ovaj segment kulturnog nasleđa postane propoznatljiviji i vidljiviji u svetu. U narednom periodu intenziviraće se aktivnosti na izradi nominacijskih dosijea kako bi se što više elemenata našeg bogatog kulturnog nasleđa našlo na Uneskovim listama i kako bi Srbija bila zastuljena u istoj meri kao naši susedi, jer srpska kultura svakako ima šta da ponudi", navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

Kao veoma rasprostranjena igra u aktuelnoj igračkoj praksi Srbije, čije su najstarije verzije (moravac i kukunješ) zabeležene na teritoriji centralne Srbije u drugoj polovini 19. veka, kolo je element nematerijalnog kulturnog nasleđa izrazito prisutan u različitim sferama života u Srbiji danas. Izvodi se na privatnim i javnim okupljanjima, porodičnim i kolektivnim proslavama, uz učešće svih članova zajednice, bez obzira na etničku, religijsku i generacijsku pripadnost.

Nominacijski dosije pripremio je Centar za nematerijalno kulturno nasleđe pri Etnografskom muzeju u Beogradu, u saradnji sa predlagačima elementa Katedrom za etnomuzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti, Ansamblom narodnih igara i pesama „Kolo“ i Centrom za istraživanje i očuvanje tradicionalnih igara Srbije (CIOTIS). Podršku su pružili brojni pojedinaci, lokalne zajednice, institucije, nevladine organizacije, stručne udruženja.

Kao prvi element iz Srbije, u novembru 2014. godine, na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, upisana je Porodična slava, a u proceduri usvajanja za 2018. godinu nalazi se predlog za upis elementa Pevanje uz gusle.


Objavljeno na sajtu danas.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Kolo na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa

Dnevnik četvrtak, 7. decembar 2017.

Srpsko kolo na Uneskovoj listi

Vesti online četvrtak, 7. decembar 2017.

Srpsko kolo na listi Uneska!

Mondo četvrtak, 7. decembar 2017.

Komentari

Ključne reči

Južna Koreja

©2018 Netmark d.o.o.