Arhiva » Vesti » Kurir 07.12.2017

Brnabić i Borisov u Sofiji: Bez stabilnosti u regionu nema napretka ka EU

Kurir četvrtak, 7. decembar 2017.

BEOGRAD - Premijeri Srbije i Bugarske, Ana Brnabić i Bojko Borisov razgovarali su danas u Sofiji o jačanju bilateralnih odnosa, unapređenju ekonomije i predsedavanju Bugarske Evropskom unijom naredne godine.

Brnabić i Borisov su se saglasili da je veoma značajno što "program predsedavanja Savetom EU prepoznaje nastavak proširenja kao jedan od najvažnijih aspekata afirmisanja EU kao globalnog lidera", saopštila je Vlada Srbije.

. @anabrnabic and @BoykoBorissov at the meeting in Sofia. We are grateful to Bulgaria for its support to Serbia's EU integration process and its commitment to continuing the EU’s enlargement policy. https://t.co/Dg8CeFxTxO pic.twitter.com/ODCCWqsgw7 — Aна Брнабић (@SerbianPM) December 7, 2017

Ana Brnabić, koja u Sofiji učestvuje na međunarodnoj konferenciji "Jače regionalne integracije na Balkanu", izrazila je zahvalnost Bugarskoj na dosadašnjoj podršci procesu evrointegracija Srbije i kontinuiranom zalaganju Sofije za nastavak politike proširenja EU.

Ona je naglasila da je punopravno članstvo Srbije u Evropskoj uniji spoljnopolitički prioritet naše zemlje.

Premijeri Srbije i Bugarske izrazili su zadovoljstvo što će Beograd krajem nedelje biti domaćin kvadrilateralnog sastanka predsednika Srbije sa premijerima Bugarske, Grčke i Rumunije, jer taj vid saradnje, kako je navedeno, ima značajan potencijal za dodatno inteziviranje odnosa i doprinosi regionalnoj stabilnosti.

Brnabić je rekla da je Srbija zadovoljna intenzivnim i sadržajnim političkim dijalogom koji sa Bugarskom postoji na visokom nivou i da je važno da takav trend bude nastavljen.

Premijerka Srbije je kazala i da je otvoreni dijalog najbolji okvir za rešavanje svih spornih pitanja i da bez stabilnosti u regionu nijedna država neće moći da napreduje ka EU, ali ni na planu unutrašnjih reformi niti na unapređenju životnog standarda svojih građana, navedeno je u saopštenju.

Pozdravljajući inicijativu Sofije da se tokom predsedavanja EU naredne godine održi Samit lidera EU i Zapadnog Balkana, predsednica Vlade je ukazala da Srbija, pored politike evrointegracija, "jednako visok značaj pridaje i regionalnoj saradnji i procesima pomirenja".

Brnabić je rekla da je Srbija zainteresovana za dalje unapređenje robne razmene, saradnje u oblasti turizma i kroz IPA programe, kao i na realizaciji zajedničkih projekata u oblasti infrastrukture i energetike.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Twitter/SerbianPM)

Kurir

Autor: Foto: Twitter/SerbianPM


Objavljeno na sajtu kurir.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.